Νέα απαγωγή γυναικών από τη Μπόκο Χαράμ

Νέα απαγωγή γυναικών από τη Μπόκο Χαράμ

Μετά από την απαγωγή των 200 μαθητριών, η ισλαμιστική οργάνωση απήγαγε τουλάχιστον είκοσι γυναίκες ακόμη από ένα χωριό της Νιγηρίας.

Τουλάχιστον 20 νέες γυναίκες απήχθησαν στη βορειοανατολική Νιγηρία από μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κοντά στην πόλη όπου περισσότερες από 200 μαθήτριες λυκείου απήχθησαν πριν από περίπου δύο μήνες, ανακοίνωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Η νέα αυτή απαγωγή για την οποία οι αριθμοί διαφέρουν -ένας τοπικός αρχηγός κάνει λόγο για 40 γυναίκες- σημειώθηκε το Σάββατο σε κοινότητα της φυλής Φουλάνι στο χωριό Γκαρκίν και στα περίχωρά του, 8 χλμ. από το Τσίμποκ στο κρατίδιο Μπόρνο, όπου απήχθησαν οι μαθήτριες στα μέσα Απριλίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, οι ένοπλοι έφθασαν λίγο πριν από το μεσημέρι και απήγαγαν 20 γυναίκες και τρεις νέους άνδρες που πρόσεχαν το χωριό. Όλοι οι άνδρες είχαν φύγει για τα κτήματα, για να βοσκήσουν τα ζώα όταν οι απαγωγείς έφθασαν», δήλωσε ο Αλχάζι Ταρ, μέλος μιας τοπικής ομάδας αυτοάμυνας.

Οι πληροφορίες διαφέρουν όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών που απήχθησαν σε αυτό το μέρος όπου διέμεναν νομάδες Φουλάνι, μια εθνότητα στην πλειοψηφία της μουσουλμανική, ενώ καμιά επαφή δεν υπήρξε με τους απαγωγείς.

Τοπικός αξιωματούχος της Ένωσης κτηνοτρόφων Μιγέτι Αλάχ της Νιγηρίας (Macban) δήλωσε ότι 40 νέες μητέρες αποτέλεσαν στόχο της απαγωγής, οι οποίες μεταφέρθηκαν με οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Απαγωγές αυτού του τύπου για λύτρα έχουν ήδη σημειωθεί σε αυτή την περιοχή αλλά οι κάτοικοι φοβούνται πολύ να μιλήσουν γι αυτές γιατί φοβούνται τα αντίποινα ισλαμιστικών ομάδων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες απάγονται σε αυτή την περιοχή και αφήνονται ελεύθερες μόνο όταν πληρώνουμε τα λύτρα σε ζώα στους απαγωγείς. Φθάνουν στην περιοχή και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, αναγκάζοντας τις γυναίκες να βγουν. Διαλέγουν τις νεότερες, τις οποίες παίρνουν στα αυτοκίνητά τους και ζητούν περί τις 30 με 40 αγελάδες για την απελευθέρωσή τους. Οι χωρικοί πληρώνουν τα λύτρα αλλά δεν ενημερώνουν τις αρχές», εξήγησε.

Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης στο Μπόρνο δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι οι αρχές ήταν ενήμερες για την απαγωγή το Σάββατο αλλά αρνούνταν ότι είχαν ενημερωθεί για παλαιότερες απαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Σε μαζικές σφαγές προχωρά η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

«Ολοκληρωτικός πόλεμος» κατά της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Νιγηρία: Διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των μαθητριών

«Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια Μας» λένε διάσημες προσωπικότητες