«Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια Μας» λένε διάσημες προσωπικότητες

«Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια Μας» λένε διάσημες προσωπικότητες

Πολιτικοί και celebrities στηρίζουν την εκστρατεία για την επιστροφή των απαχθέντων κοριτσιών στη Νιγηρία - Προσφορά βοήθειας από τη Βρετανία για τον εντοπισμό τους.

Η απαγωγή 276 μαθητριών στην επαρχία Μπόρνο της Νιγηρίας πριν από τρεισήμισι εβδομάδες, κι 11 ακόμη κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών την περασμένη εβδομάδα, από την ένοπλη ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, άργησε να λάβει τη διεθνή δημοσιότητα που αρμόζει σε μια τέτοια εγκληματική πράξη, ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες γνωστές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο δηλώνουν δημόσια τη στήριξή τους στην εκστρατεία «Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας» που ξεκίνησε από συγγενείς των απαχθέντων κοριτσιών.

Μετά την «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και τη δημοφιλή ηθοποιό Αν Χαθαγουέι, στη λίστα των υποστηρικτών της καμπάνιας προστέθηκαν η βραβευμένη νεαρή Αφγανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και η γνωστή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ.

1/3

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή του Αντριου Μαρ στην τηλεόραση του BBC και κρατώντας ένα πλακάτ που έφερε το μήνυμα «Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας» από την ομότιτλη διεθνή εκστρατεία που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των τουλάχιστον 200 μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία.

Στην διάρκεια του προγράμματος η Αμανπούρ, επικεφαλής του δικτύου ανταποκριτών του CNN, έδωσε το πλακάτ στον Κάμερον ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Εκείνος το πήρε κι απάντησε «μετά χαράς».

«Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Νιγηρίας και προσφέρθηκα να κάνω ό,τι θα μπορούσε να βοηθήσει. Συμφωνήσαμε στην αποστολή μίας ομάδας που περιλαμβάνει ορισμένους ειδικούς της αντιτρομοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών για να συνεργαστούν με την μεγαλύτερη ομάδα των Αμερικανών που βρίσκεται εκεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περισσότερο θελήσουν οι Νιγηριανοί», είπε ο Κάμερον και πρόσθεσε ότι είναι απίθανο η Νιγηρία να ζητήσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων, ενώ τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού στον κόσμο.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να πάμε εκεί και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι υπερβολικά δύσκολο επειδή προφανώς βρίσκονται σε αυτή την βαθιά ζούγκλα, τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ουαλία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολη η επιχείρηση αναζήτησης των κοριτσιών, που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου μέσα από το σχολείο τους στο Σίμποκ.

Τη στήριξή του στην εκστρατεία πρόσφερε μέσω Twitter και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγραψε: «Ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας για την άμεση απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία. ‘Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας’».

 

Στη διάρκεια της σημερινής εκπομπής του BBC, η Αμανπούρ είπε στον παρουσιαστή της σχετικά με την πρωτοβουλία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: «Από την μία πλευρά το σλόγκαν είναι εξαιρετικό γιατί κινητοποιεί τον κόσμο. Από την άλλη, ανησυχώ λίγο ότι ενδεχομένως να είναι μία μεγάλη φούσκα που στη συνέχεια θα σκάσει χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό».

Ωστόσο, επεσήμανε η ίδια, «η Νιγηρία είναι 100% κορεσμένη από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αυτή η εκστρατεία φθάνει πράγματι στους κατοίκους της Νιγηρίας».

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζεται το δράμα των απαχθέντων μαθητριών στη Νιγηρία

Αιματηρή επιδρομή της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Νέα απαγωγή κοριτσιών από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για την απαγωγή των 276 μαθητριών