Νέφος «ανάπτυξης» πνίγει την Κίνα

Νέφος «ανάπτυξης» πνίγει την Κίνα

Το Πεκίνο καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση της χώρας από το κάρβουνο.

Η «Χρυσή Εβδομάδα» -επίσημη αργία στην Κίνα- μόνο «χρυσή» δεν ήταν για εκατομμύρια Κινέζους κατά μήκος των ανατολικών και βορειοανατολικών επαρχιών. Το νέφος αιθαλομίχλης μείωσε την ορατότητα σε πολλές περιοχές στα 10 μέτρα και η μόλυνση ξεπέρασε 40 φορές το επιτρεπτό ημερήσιο όριο.

Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι κατά μήκος της επαρχίας Χεϊλογιάνγκ έκλεισαν, στην πρωτεύουσα Χαρμπίν το αεροδρόμιο διέκοψε τη λειτουργία του και οι μαθητές δημοτικών και γυμνασίων έμειναν σπίτια τους. Κόκκινο συναγερμό σήμαναν οι αρχές και στις επαρχίες Ζιλίν και Λιαονίνγκ. Η Χαρμπίν, όμως, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, βρέθηκε στην καρδιά του νέφους, με τις μετρήσεις της μόλυνσης να φθάνουν στο ανώτατο όριο που μπορούν να μετρήσουν τα μηχανήματα, ξεπερνώντας ακόμα και τις μετρήσεις που κατεγράφησαν στο Πεκίνο τον Ιανουάριο και είχαν σοκάρει τότε, αρχές και κατοίκους.

Διαβάστε ακόμη: Τα Starbucks στο στόχαστρο των κινεζικών ΜΜΕ

Οι αξιωματούχοι απέδωσαν το φαινόμενο στην έλευση του χειμώνα και τις καιρικές συνθήκες. Ο κόσμος, είπαν, άναψε μαζικά την θέρμανση, κάηκαν μεγάλες ποσότητες κάρβουνου, επικρατούσε άπνοια, ήταν αυξημένη η υγρασία, άρχισαν να καίνε και οι αγρότες τις καλαμιές στα χωράφια τους και έτσι έγινε το κακό.

Αυτές οι «συγκυρίες» όμως προκάλεσαν χάος τις ημέρες που οι Κινέζοι μετακινούνται μαζικά λόγω των επταήμερων διακοπών τους.

Οι αρχές προειδοποιούσαν ότι η ορατότητα σε όλη την επαρχία Χειλογιάνγκ δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα, ενώ στην γειτονική επαρχία Ζιλίν ήταν κάτω από τα 500 μέτρα, προκαλώντας καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και ματαιώσεις πτήσεων.

«Η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Κίνα έχει μπλοκάρει όλες τις ανατολικές επαρχίες και όχι μόνο το Πεκίνο», λέει η Χουάνγκ Γουέι, ακτιβιστής της Greenpeace στην Κίνα. «Στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις όπως το Τιανζίν, Χεμπέι και Σαντογκ, προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση κάρβουνου. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι βορειοανατολικές περιοχές. Πιστεύω ότι σε σχέση με την περασμένη διετία, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη συναίσθηση για τις επιπτώσεις της μόλυσνης της ατμόσφαιρας στην υγεία τους και ζητάνε πλέον πιο γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις».

Διαβάστε ακόμη: Το Παρίσι της Κίνας

Σύμφωνα με φετινή έρευνα του Ινστιτούτου Pew Research Centre, το 47% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι το νέφος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 36% που ήταν πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Κίνα που ακόμα βασίζεται στο κάρβουνο, σε ποσοστό 68,4%, ως πηγή ενέργειας.

Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης, στοχεύοντας το ποσοστό χρήσης του κάρβουνου να πέσει κάτω από το 67% μέχρι το 2017. Για να το καταφέρει αυτό και να πετύχει να μειώσει τα επικίνδυνα σωματίδια -που ευθύνονται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και για τον καρκίνο του πνεύμονα- μόνο στο Πεκίνο πρέπει να δαπανηθούν 20 έως 30 δισ. λίρες, με παράλληλη υιοθέτηση μέτρων, όπως κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων τις επικίνδυνες ημέρες και καθιέρωση περιορισμών στην κυκλοφορία των έξι εκατομμυρίων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, σε μονά-ζυγά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση αποσπώντας και την συναίνεση των κυβερνητών των τεσσα΄ρων μεγάλων ανατολικών επαρχιών- μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας- έβαλε στόχο μόνο σε αυτές τις περιοχές να μειωθεί η κατανάλωση κατά 83 εκατομμύρια τόνους την επόμενη τριετία. Το τελικό σχέδιο θα ανακοινωθεί στο τέλος του 2013.