Νέο αίτημα για αύξηση του ELA καταθέτει σήμερα στην ΕΚΤ η Ελλάδα

Νέο αίτημα για αύξηση του ELA καταθέτει σήμερα στην ΕΚΤ η Ελλάδα

Κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών απόψε με τους τραπεζίτες.

της Μαρίνας Φούντα

Νέα κρίσιμη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί απόψε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των τραπεζιτών, με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης μέχρι τώρα, αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να καταθέσει σήμερα νέο αίτημα για την αύξηση του ELA προς την ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας.

Στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες αναμένεται να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα:

– εάν είναι εφικτό να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη το πρωί, καθώς με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδοθεί στις 28 Ιουνίου, η τραπεζική αργία λήγει στις 6 Ιουλίου.

– εάν θα παραμείνει ως έχει ή θα αλλάξει το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ.

– εάν θα υπάρξει κάποιος νέος σχεδιασμός για την καταβολή των συντάξεων.

Δεδομένου ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία έχει ισχύ έως τις 6/7, θα πρέπει να εκδοθούν νέες υπουργικές αποφάσεις για κάθε αλλαγή που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο το πρωί, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να λάβει αποφάσεις για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα για τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: news247.gr