Νέο «παράθυρο» από Μοσκοβισί για πάγωμα στις μειώσεις των συντάξεων

Νέο «παράθυρο» από Μοσκοβισί για πάγωμα στις μειώσεις των συντάξεων
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛ. PIERRE MOSCOVICI

«Άλλο πρόγραμμα, άλλο μεταμνημονιακή εποπτεία- Δούλευα αποτελεσματικά με Σαμαρά και τώρα με Τσίπρα».

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019, ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Έθνος. «Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» λέει ο κ. Μοσκοβισί.

Για το τέλος του προγράμματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι η επιτήρηση σε «καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με ένα νέο πρόγραμμα».
Όπως τονίζει ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την 21η Αυγούστου και το τέλος των μνημονίων ουδείς θα πιέζει για νέα μέτρα, κανείς δεν θα απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα ούτε οι αξιολογήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Για τη διαμάχη με την Νέα Δημοκρατία, όπως αυτή προέκυψε μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι είναι φίλος της Ελλάδας και όσοι τον κατηγορούν ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, είναι αυτοί που το κάνουν.

«Ναι. Παίζω πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό είναι να καταφέρω να βοηθήσω να γίνει και πάλι αυτή η χώρα κανονική, να στείλω το μήνυμα ότι η κρίση αυτή, που κράτησε τόσο πολύ, έχει περάσει, ότι οι πολίτες θα έχουν ξανά κυριαρχία, αυτονομία, ελευθερία και να εξασφαλίσω ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι «το παιχνίδι» που παίζω. Δεν είναι δίκαιο να μου αποδίδονται δεύτερες σκέψεις. Είμαι φίλος της Ελλάδας…

Δούλευα αποτελεσματικά και με τις άλλες ελληνικές κυβερνήσεις, την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Οικονομικών, όπως και με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο. Και αύριο θα συνεργάζομαι με όποια κυβέρνηση αναδείξουν οι Έλληνες. Και για αυτό πιστεύω ότι εκείνοι που με κατηγορούν παίζουν πολιτικό παιχνίδι. Όχι εγώ» ανέφερε.

Χθες φάνηκε ότι η ΕΕ τα «γυρίζει» για τις συντάξεις. Ανώτατος αξιωματούχος σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των συντάξεων και την «ευελιξία» στην οποία είχε αναφερθεί ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, είπε ότι το μέτρο έχει αποφασιστεί και είναι δέσμευση του προγράμματος.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία, αλλά συνέστησε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μη συζητά αλλαγές.