Νέο τεύχος Fortune: Το µέλλον είναι εδώ!

Νέο τεύχος Fortune: Το µέλλον είναι εδώ!

Όλα όσα θα διαβάσετε στο πρώτο τεύχος του Fortune για το 2018: Αποκλειστικές συνεντεύξεις, αφιερώματα και η νέα λίστα 40 under 40.

Το θέμα που σήμερα κυριαρχεί στον κόσµο και απασχολεί τα πιο λαµπρά επιστηµονικά µυαλά αλλά και τους CEOs των τεχνολογικών κολοσσών είναι ο τρόπος που θα αλλάξουν τη ζωή µας και το µέλλον της εργασίας η τεχνητή νοηµοσύνη και τα ροµπότ. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι οι αυτοµατοποιηµένες διαδικασίες θα αντικαταστήσουν τους εργαζοµένους σε πάρα πολλούς τοµείς, η PwC πραγµατοποίησε µια έρευνα µε θέµα τις επιπτώσεις των τριών κυµάτων αυτοµατοποίησης, που αναµένονται ως τη δεκαετία του 2030.

Στην έρευνα εξετάστηκαν τα καθήκοντα και οι δεξιότητες περισσότερων από 200.000 εργαζοµένων σε 29 χώρες, µε στόχο τη διερεύνηση της πιθανής επίδρασης της αυτοµατοποίησης σε διαφορετικούς επαγγελµατικούς κλάδους, ανάλογα µε το φύλο, την ηλικία και το µορφωτικό επίπεδο.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι το ποσοστό των θέσεων εργασίας που διατρέχουν πιθανά υψηλό κίνδυνο αυτοµατοποίησης ανέρχεται µόλις στο 3% έως τις αρχές της δεκαετίας του 2020, εκτινάσσεται όµως στο 20% στα τέλη της δεκαετίας του 2020 και στο 30% έως τα µέσα της δεκαετίας του 2030.

Και µετά το 2030; Αν πιστέψουµε τα αποτελέσµατα της έρευνας του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης και του τµήµατος Πολιτικών Επιστηµών του Yale, συνολικά 352 κορυφαίοι ειδικοί στην τεχνητή νοηµοσύνη αποφάνθηκαν ότι ως το 2060 το ΑΙ υπάρχει 50% πιθανότητα να ξεπεράσει τον άνθρωπο στα πάντα. Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά για την ανθρωπότητα; Είναι εφιάλτης ή ευκαιρία;

Πώς θα διαµορφωθεί η καθηµερινότητά µας και πώς η αγορά εργασίας; Ποιες θέσεις εργασίας θα µεταµορφωθούν και ποιες ψηφιακές δεξιότητες θα απαιτεί η νέα εποχή; Και, σε κάθε περίπτωση, γιατί, σύµφωνα µε τους ειδικούς, το «κουµπί» θα πρέπει να βρίσκεται σε ανθρώπινα χέρια και όχι σε µηχανικά; Αυτά είναι µερικά µόνο από τα ερωτήµατα που επιχειρεί να αναλύσει και να απαντήσει ο πολύ ενδιαφέρων φάκελος για το µέλλον της εργασίας που ετοιµάσαµε, σας παρουσιάζουµε και είµαστε βέβαιοι ότι θα σας προβληµατίσει και, συνάµα, θα σας συναρπάσει.

Και επειδή το µέλλον ανήκει πρωτίστως στη νέα γενιά, για έκτη συνεχή χρονιά, καταρτίσαµε τη λίστα 40 UNDER 40. Από τον χώρο της τεχνολογίας και της ψηφιακής βιοµηχανίας, µέχρι αυτόν του τουρισµού και της πρωτογενούς παραγωγής, οι 40 πρωταγωνιστές που επιλέξαµε και σας παρουσιάζουµε έχουν πολλές διαφορές µεταξύ τους, αλλά τους συνδέει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι αποφασισµένοι να πετύχουν, αποτελώντας πρότυπο για την επόµενη µέρα της Ελλάδας. Και το πιο σηµαντικό; Κοµίζουν νέα κουλτούρα και νέο ήθος στη νέα εποχή, και µάλιστα σε µια χρονική συγκυρία που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ η ελληνική οικονοµία και η κοινωνία.

Η επόµενη µέρα της ελληνικής οικονοµίας περνάει όµως, κυρίως, µέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έχουµε λοιπόν την τιµή και τη χαρά να φιλοξενούµε στο τεύχος δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από δύο επιχειρηµατικούς ηγέτες που επενδύουν στο µέλλον της Ελλάδας.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και CEO της εταιρείας Παπαστράτος, µιλάει αποκλειστικά στο Fortune για τη µεγάλη επένδυση της PMI που πήρε σάρκα και οστά στη χώρα µας, και εξηγεί γιατί οι ηγέτες, πολιτικοί και επιχειρηµατικοί, οφείλουν να οραµατίζονται το µέλλον, να το σχεδιάζουν και να οδηγούν οργανισµούς ή κοινωνικές οµάδες σε αυτό.

Την ίδια στιγµή, ο Κινέζος καπετάνιος του ΟΛΠ και CEO της COSCO, Fu Chengqiu, «ξεδιπλώνει» στον Σωτήρη Δανέζη το master plan που έχει ως στόχο να γίνει το λιµάνι του Πειραιά το µεγαλύτερο της Μεσογείου.

* H Αναστασία Παρετζόγλου είναι διευθύντρια έκδοσης του Fortune.

Νέο τεύχος Fortune: Αυτή την Τρίτη στα περίπτερα!