Νέος πρωθυπουργός στο Ιράκ με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Νέος πρωθυπουργός στο Ιράκ με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής ζητάει ο Μπάρακ Ομπάμα – Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο ο απερχόμενος πρωθυπουργός. 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι το Ιράκ έκανε ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός με τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού και κάλεσε για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ιρακινών πολιτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους από το νησί Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης όπου βρίσκεται για τις θερινές οικογενειακές διακοπές του, δήλωσε επίσης, ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν επιτυχημένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο βόρειο Ιράκ. Όπως τόνισε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν ενταθεί και οι στρατιωτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες των αμερικανών προς τους Ιρακινούς και τους Κούρδους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής ώστε να βοηθηθεί το Ιράκ που αντιμετωπίζει εκτεταμένες ανθρωπιστικές προκλήσεις και έκανε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με το νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι.

Στο ίδιος μήκος κύματος και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ.  Ο Τζον Κέρι και ο Τσακ Χέιγκελ, που επισκέπτονται το Σίδνεϊ, δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεύρυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειάς τους. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Χέιγκελ επιβεβαίωσε εξάλλου πως η Ουάσινγκτον παραδίδει όπλα, μέσω της ιρακινής κυβέρνησης, στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ΥΠΕΞ Κέρι κάλεσε το νέο ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος διορίσθηκε χθες, Δευτέρα, “να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα κυβέρνηση” για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση ενότητας στο Ιράκ και ιδιαίτερα τη μάχη της εναντίον του ΙΚΙΛ», της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε. Ο Κέρι απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο να αποσταλούν χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ παραβίασαν το Σύνταγμα»
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έκρινε ότι ο διορισμός σήμερα του διαδόχου του συνιστά μια παραβίαση του Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ. «Απορρίπτουμε αυτήν την παραβίαση του Συντάγματος» επιβεβαίωσε ο Μάλικι αναφερόμενος στο διορισμό του Χάινταρ αλ Αμπάντι στην θέση του πρωθυπουργού.

Η Ουάσιγκτον «στέκεται στο πλευρό εκείνων που παραβίασαν το Σύνταγμα» προσέθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση και ενώ ήταν πλαισιωμένος από πολιτικούς συμμάχους του υποσχέθηκε ότι «θα διορθώσουμε το λάθος».

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ, Γαλλία και Τουρκία χαιρετίζουν τον νέο Ιρακινό πρωθυπουργό

Στο μεταξύ τo υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δε σκοπεύει να επεκτείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πέραν της περιοχής του βορείου Ιράκ, όπου η Πολεμική Αεροπορία στοχεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για τις επιδρομές, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «έχουν πραγματοποιήσει 15 αεροπορικούς βομβαρδισμούς» εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Μέιβιλ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όπου ωστόσο δε διευκρίνισε τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στους μαχητές.

«Δε σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την [αεροπορική] εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη πέραν των σημερινών επιχειρήσεων άμυνας» υπογράμμισε ο ίδιος. Εκτίμησε επίσης ότι 50 με 60 αποστολές πραγματοποιούνται κάθε ημέρα από τα αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τον ιρακινό βορά, αριθμός που περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές αποστολές και τις αεροπορικές επιδρομές.

«Οι βομβαρδισμοί έχουν συμβάλει στο να επιβραδύνουμε την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Σίντζαρ και στα δυτικά του Αρμπίλ» την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, εξήγησε ο αντιστράτηγος, που υπογράμμισε ότι στόχος είναι καταρχάς η υπεράσπιση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στο Αρμπίλ.

Το Πεντάγωνο ωστόσο επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι απίθανο να αποδυναμώσουν σημαντικά την ισλαμιστική οργάνωση και να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές του Ιράκ ή τη Συρία.