Ντάισελμπλουμ: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κύπρο»

Ντάισελμπλουμ: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κύπρο»

Τις προσπάθειες της κυπριακής οικονομίας για ανάκαμψη στηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε ότι θεωρεί πως «θα υπάρξουν δύσκολες ώρες, αλλά και προοπτική για την κυπριακή οικονομία, που έδειξε ότι είναι δυναμική και ευέλικτη». Μιλώντας στη Λευκωσία, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι η περσινή απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν σκληρή, αλλά αναπόφευκτη υπό τις περιστάσεις. «Έπρεπε να σώσουμε τις τράπεζες και την οικονομία της Κύπρου», δήλωσε σχετικά. Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, είπε, ότι αυτά θα αρθούν βήμα με βήμα με βάση την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και ότι αυτό εναπόκειται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σε ερώτηση, αν μπορεί η ΕΕ να συμβάλει για να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία άρσης των μέτρων στην Κύπρο, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από το Eurogroup ή την Ευρωζώνη, αφού το πρόγραμμα την κυβέρνησης είναι πολύ αποτελεσματικό και καλά σχεδιασμένο. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει, αφού, όπως είπε, όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι κυπριακή κυβέρνηση και οι άνθρωποι της Κύπρου είναι έτοιμοι «να κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την διόρθωση της κυπριακής οικονομίας, όχι για να ικανοποιήσουν το Eurogroup αλλά για να εξυπηρετήσουν τις προοπτικές της Κύπρου και των ανθρώπων της».

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Κύπρο, όταν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συνάντηση την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή». Είπε σχετικά «φυσικά, συναντηθήκαμε (με τον πρόεδρο) πριν έναν χρόνο, όταν έπρεπε να πάρουμε τις πολύ δύσκολες αποφάσεις για την Κύπρο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά κατά τον τελευταίο χρόνο και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό συνεχάρη τον Κύπριο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ελλάδα – Κύπρος: Η ύφεση μας φέρνει πιο… μακριά

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για συμφωνία με την τρόικα