Ο άνθρωπος που έμαθε στους Κορεάτες την ελληνική μαστίχα

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Κορεάτες την ελληνική μαστίχα

Ο Alex An έχει θέσει ως στόχο να αναδείξει το brand name Ελλάδα στη μακρινή Κορέα.

Μολονότι σε μικρή ηλικία είχε καταφέρει να εισχωρήσει επαγγελματικά στον χώρο της ναυτιλίας, πήρε την απόφαση να αλλάξει ρότα κάνοντας πράξη αυτό που πάντα ονειρευόταν. Να ασχοληθεί με το εμπόριο και τις εισαγωγές-εξαγωγές αγαθών ανάμεσα στις δύο πατρίδες του: την Κορέα, από όπου κατάγεται, και την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με τις αξίες και την κουλτούρα της.

Γεννημένος από Κορεάτες γονείς, ο ίδιος προσδιορίζει τον εαυτό του ως Έλληνα. Μιλά άπταιστα ελληνικά, σκέφτεται σαν Έλληνας και όταν αναγκάστηκε να φύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κορέα, φρόντισε μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας να συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες.

Το 2015 ιδρύει μαζί με τρεις φίλους την Globiz Trade και αναλαμβάνει να «τρέξει» εμπορικά τις αγορές Ελλάδας και Κορέας, ενώ η υπόλοιπη ομάδα ήταν επιφορτισμένη με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε Κίνα, Ολλανδία, Ρουμανία και Ταϊλάνδη. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Alex An, CEO της Hellas International Trading Co, όταν έφτασε στην Κορέα έκανε μια έρευνα αγοράς καταρτίζοντας μια λίστα με παραδοσικά και καινοτόμα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, ο κρόκος Κοζάνης κ.α. για να καταλήξει τελικά στη μαστίχα!

«Η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να έρθω σε επικοινωνία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου προκειμένου να αποκτήσω την αποκλειστική εισαγωγή της μαστίχας στην Κορέα, ως πρώτη ύλη σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Όμως οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τον αντίστοιχο ΕΟΦ της Κορέας είναι περισσότερο πολύπλοκες και χρονοβόρες με αποτέλεσμα να αλλάξω στρατηγική» λέει ο Alex.

Το πείσμα και η επιμονή του ήταν άλλωστε αυτά που συνέβαλλαν στο να μην εγκαταλείψει τις προσπάθειές του. Συνεχίζοντας την έρευνά του έπεσε πάνω στη Mastihashop και βλέποντας τα προϊόντα της ήξερε πως είχε βρει αυτό που αναζητούσε. Η επικοινωνία ήταν άμεση και η ιδέα του ενθουσίασε τη διοίκηση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας που της δινόταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεισδύσει στην πολλά υποσχόμενη Κορεατική αγορά. «Ήθελα να ενισχύσω το brand name Ελλάδα μυώντας τους Κορεάτες στα ελληνικά προϊόντα» λέει χαρακτηριστικά ο Alex ο οποίος από τον Αύγουστο του 2016 είναι επικεφαλής της Hellas International Trading Co.

MASTIHA SHEET MASK1
O Alex An, CEO της Hellas International Trading Co.

Μάσκες προσώπου με βάση τη μαστίχα κάνουν θραύση σε Ελλάδα και Κορέα
Πέρα όμως από την εισαγωγή των προϊόντων που φέρουν την επωνυμία mastihashop, ο Alex έχει προχωρήσει ένα βήμα παρά πέρα καθώς έχει συνάψει συνεργασία με εργοστάσια στην Κορέα τα οποία παράγουν για λογαριασμό της mastihashop καινοτόμες μάσκες προσώπου με βάση τη μαστίχα που κάνουν θραύση στην αγορά. « Η μάσκα που έχει ως βασικό συστατικό τη μαστίχα είναι εμποτισμένη με αιθέρια έλαια, τα οποία συμβάλλουν στην ενυδάτωση, τον καθαρισμό της επιδερμίδας και την αντιγήρανσή της». Ο χρήστης την τοποθετεί στο πρόσωπο για περίπου 20 λεπτά και έπειτα την αφαιρεί χωρίς να ξεβγάλει το προϊόν.

Άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και αρκετοί διάσημοι της Κορέας έχουν γίνει φανατικοί οπαδοί της συγκεκριμένης μάσκας που έκανε την επίσημη εμφάνισή της στις αγορές της Ελλάδας, Κίνας και Κορέας με την τοποθέτηση 20.000 τεμαχίων τον περασμένο Δεκέμβριο. «Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν και όταν έστειλα στην Ελλάδα τα δείγματα η διοίκηση της mastihashop μου είπε προχώρα!

 

Το προϊόν έχει μπει σε έξι καταστήματα mastihashop στην Ελλάδα (σε Χίο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ σε ένα μήνα από τώρα θα πωλείται και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στόχος μας είναι μέσα στο 2017 να τοποθετηθεί σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) και Κύπρο». Επιπρόσθετα, το επόμενο τρίμηνο οι κρέμες προσώπου και τα καλλυντικά mastihashop θα φιγουράρουν στα ράφια των Κορεατικών καταστημάτων.

Οι Κορεάτες λατρεύουν το ελληνικό γιαούρτι!
«Οι Κορεάτες τρελαίνονται για ελληνικά προϊόντα. Υπάρχει μεν ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο, ωστόσο, η ζήτηση για τα ελληνικά κρασιά και κυρίως για το ελληνικό γιαούρτι είναι πολύ μεγαλύτερη. Αναμφίβολα πρόκειται για ποιοτικά, γευστικά προϊόντα σε λογικές τιμές και αυτό είναι κάτι που έχει περάσει στη συνείδηση του Κορεάτη καταναλωτή». Ο Alex προσθέτει ότι η μαστίχα είναι ένα νέο προϊόν που καταγράφει σταδιακή ζήτηση ακριβώς γιατί ο κόσμος αρχίζει να ενημερώνεται και να μαθαίνει ότι πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι – που ήταν μέχρι πρότινος γνωστή – είναι σύμμαχος της επιδερμίδας και των ούλων.

Βλέποντας τη δυναμική που καταγράφει η κορεατική αγορά και τα περιθώρια κέρδους που δημιουργούνται δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις από τον χώρο του τροφίμου που αναζητούν την τύχη τους στη μακρινή Ασία. Όμως, όπως διευκρινίζει ο Alex, η είσοδος στην Κορέα δεν συνιστά εύκολο εγχείρημα, καθώς πρόκειται για μια αυτάρκη αγορά που έχει συνηθίσει να στηρίζει ότι αγαθό παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. «Κάποιος ίσως σκεφτεί ότι το ελληνικό μέλι θα είχε τύχη σε μια τέτοια αγορά, αλλά του διαφεύγουν οι υψηλοί φόροι που συνοδεύουν ένα τέτοιο προϊόν. Η κυβέρνηση της Κορέας έχει θέσει ένα όριο σε ότι αφορά την ποσότητα εισαγωγής μελιού που αν ξεπεραστεί ο φόρος που καλείται να πληρώσει μια επιχείρηση αγγίζει το 243%. Όπως καταλαβαίνετε μόνο οι μεγάλοι εισαγωγείς μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος τονίζει πως οτιδήποτε και να κάνει κανείς στη ζωή του τον τροφοδοτεί με εμπειρίες και γνώση που θα του χρειαστούν στην πορεία. Η φιλοσοφία που τον ακολουθεί είναι πως όσο πιο σκληρά δουλέψει κανείς πάνω στο στόχο του, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα που θα έχει.  «Πρέπει να θέτεις πρόγραμμα και να μην βρίσκεις δικαιολογίες που να σε απομακρύνουν από αυτό. Διαφορετικά μην το κάνεις καθόλου. Αν πιστεύεις αυτό που κάνεις και καταβάλεις κόπο και ενέργεια, αργά ή γρήγορα, θα το πετύχεις. Σίγουρα οι εξαγωγές δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά αρκεί να βγεις μια φορά εκτός συνόρων και μετά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα».

Με το βασικό μισθό για έναν υπάλληλο γραφείου σε junior θέση να αγγίζει τα 1.600 ευρώ και την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ο Alex προσθέτει πως η Κορεατική κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τους νέους επιχειρηματίες αρκεί να έχουν μια καινοτόμα ιδέα και ένα σωστά καταρτισμένο business plan. Και αν μετά από αυτό το δεδομένο αναρωτιέστε αν ο Alex νιώθει ικανοποιημένος με την απόφασή του να μείνει στην Κορέα και όχι στην Ελλάδα της κρίσης, η απάντησή του θα σας ξαφνιάσει, όπως ξάφνιασε και μένα. Ο ίδιος απαντά πως νιώθει Έλληνας, πώς αυτή είναι η πατρίδα του και πως αν δεν μετακόμιζε η οικογένειά του θα πάλευε με όλες του τις δυνάμεις από την Ελλάδα που είναι το σπίτι του!