Ο άνθρωπος που έβγαλε μια περιουσία σπάζοντας τα νεύρα της Amazon

Ο άνθρωπος που έβγαλε μια περιουσία σπάζοντας τα νεύρα της Amazon

Και τώρα ετοιμάζεται να γίνει ακόμη πιο πλούσιος από την Wal-Mart.

Το όνειρο πολλών επιχειρηματιών είναι απλό: να γίνουν εκατομμυριούχοι από μια τεράστια εξαγορά της εταιρείας τους από έναν επιχειρηματικό γίγαντα.

Ο Μαρκ Λορ έχει ήδη ζει μια φορά το όνειρό του. Το 2011 πούλησε την startup του, Quidsi, στην Amazon για 545 εκατ. δολάρια. Η Quidsi ήταν μητρική εταιρεία πολλών ιστοσελίδων με προσφορές σε προϊόντα, όπως η Diapers.com.

Τώρα φαίνεται πως ξαναζεί το ίδιο όνειρο με το 2011. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών καταστημάτων στον κόσμο, η Wal-Mart, φέρεται να κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της εταιρείας Jet.com του Μαρκ Λορ, για 3 δισ. δολάρια.

Η WSJ αναφέρει ότι αυτό ίσως είναι και το πιο απογοητευτικό σενάρια για μια εταιρεία η οποία κατάφερε να «γονατίσει» την Amazon. Φυσικά, το ποσό είναι τεράστιο κι ίσως πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε ποτέ φανταστεί ο Λορ, όμως πολλοί περίμεναν ότι η Jet.com ίσως γινόταν η νέα Amazon. Οπότε εάν η εταιρεία πουληθεί, τότε δεν θα το μάθουμε ποτέ. Γι’ αυτό ορισμένοι από τους σημερινούς γίγαντες του διαδικτύου όπως το Facebook, οφείλουν την επιτυχία τους στην άρνηση των ιδρυτών τους να τα πουλήσουν όταν τους προσφέροντας πολλά, μεν, χρήματα, αλλά όχι τόσα όσα αξίζουν σήμερα.

Παρόλα αυτά ο θαυμασμός του επιχειρηματικού κόσμου για τη στρατηγική του Λορ είναι μεγάλος. Ο ίδιος πούλησε την πρώην εταιρεία του στην Amazon, καθιστώντας την πρώτα ελκυστική εξαιτίας των τεράστιων προσφορών που προσέφερε σε πάνες κι άλλες είδη υγιεινής. Μετά έκανε κάτι παρόμοιο αλλά πιο εκτενές, για να πάρει πίσω ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Εξαιτίας, μάλιστα, της διορατικότητάς του, κατάφερε να μαζέψει από ιδιώτες επενδυτές σε έναν μόλις χρόνο το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων μετατρέποντας το Jet.com σε έναν πραγματικά μεγάλο ανταγωνιστή της Amazon. Γι’ αυτό και η Wal-Mart φέρεται να έχει «γλυκαθεί» από τις επιδόσεις οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του ο Λορ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέπεται πως εάν όντως πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγορά, τότε η Amazon θα βγάλει ένα «αγκάθι» από την πλάτη της, και η Wal-Mart θα προσθέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στο οπλοστάσιό της. Κι όλα αυτά, με την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος να απαλλάσσεται για δεύτερη φορά από έναν ανταγωνιστή τόσο μεγάλο, που ίσως την έκανε να χάσει όλα όσα έχε πετύχει ως τώρα.