Ο Μπιλ Γκρος, το «Μεγάλο Σορτάρισμα» και η παγκόσμια οικονομία

Ο Μπιλ Γκρος, το «Μεγάλο Σορτάρισμα» και η παγκόσμια οικονομία

Ο… σινεφίλ μεγαλοεπενδυτής πιστεύει πως οι κεντρικές τράπεζες του 2016 βρίσκονται στη θέση των ιδιοκτητών ακινήτων του 2008.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Γκρος βρίσκει πάντα τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία.

Πριν λίγες ημέρες, ερωτηθείς για το επενδυτικό κλίμα απάντησε πως θα χρειαστεί να πάρουμε όλοι ηρεμιστικά. Αυτή τη φορά, αναφερόμενος στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας, είπε πως παρακολούθησε μαζί με τη σύζυγό του την ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» και πως αργότερα εκείνη του είπε ότι κατάλαβε τι ακριβώς συνέβαινε το 2008 και πώς κατέρρευσε η αγορά ακινήτων.

Ο Μπιλ Γκρος της απάντησε ως εξής: «Υπάρχει ομοιότητα με τη σημερινή αγορά, συμβαίνει επί της ουσίας το ίδιο πράγμα, με την εξαίρεση ότι στη θέση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες».

«Οι κεντρικές τράπεζες υπογράφουν «επιταγές» τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στηρίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές και έτσι μπορεί κανείς να εκφράσει τελικά το επιχείρημα πως οι αγορές δεν θα ξεμείνουν ποτέ από μετρητά. Ωστόσο, παράγονται στρεβλώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως βλέπουμε τώρα με το πετρέλαιο και άλλα βασικά εμπορεύματα.

Το βιβλίο «Το Μεγάλο Σορτάρισμα: Ποντάροντας στην οικονομική καταστροφή» του Μάικλ Λιούις που περιγράφει την κατάρρευση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Άνταμ ΜακΚέι .

Το Μεγάλο Σορτάρισμα αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά, προέβλεψαν την φούσκα της αγοράς ακινήτων στην Αμερική πριν από οποιονδήποτε άλλο. Και βγήκαν κερδισμένοι.

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών.

Δείτε το βίντεο με το τρέιλερ της ταινίας που έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη στους ελληνικούς κινηματογράφους: