Ένας Έλληνας επιχειρηματίας που διαπρέπει στον Καναδά

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας που διαπρέπει στον Καναδά

Ο Τόνυ Λουράκης θεωρείται από τους πιο «δυνατούς» παίκτες της καναδικής αγοράς.

Το 2014 το όνομά του συμπεριελήφθη στη λίστα «Greek America’s 40 under 40» που καταρτίζεται από το Greek America Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1997 από τον Γρηγόρη Παππά, έχοντας ως στόχο την διάχυση, τη διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Βορείου Αμερικής. Ο Τόνυ Λουράκης συνιδρυτής και διοικητικό στέλεχος της Complete Innovations, δεν είναι τυχαίο που απέσπασε αυτή τη διάκριση, αφού η εταιρεία του θεωρείται ως μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας στη Βόρεια Αμερική.

Η επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία οφείλεται δε στη δημιουργία του προγράμματος «Fleet Complete», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πελάτες στη Βόρεια Αμερική να παρακολουθούν, να βελτιστοποιούν και να διαχειρίζονται πάνω από 80.000 οχήματα, και περιουσιακά στοιχεία. Η ευρεία αποδοχή του προγράμματος από την αγορά ήταν άλλωστε και αυτή που του χάρισε την ένταξή του σε λίστες όπως Braham300, Profit500, Fast50.

Σήμερα η Complete Innovations κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά και αναπτύσσει τις δραστηριότητές της αφήνοντας αρκετά πίσω τους ανταγωνιστές.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο υπήρχε στο DNA του Λουράκη και βγήκε πολύ νωρίς στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Seneca College of Applied Arts and Technology, όπου και σπούδασε Computer Science, αποφάσισε να μπει σε νεαρή ηλικία ενεργά στον κόσμο του επιχειρείν ιδρύοντας την πρώτη του εταιρεία, ονόματι Canlogic Solutions.

Το όραμά του ήταν να μετασχηματίσει τον κλάδο των υπηρεσιών ταχυμεταφορών μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών βασισμένων στο GPS. Η αρχή είχε γίνει και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησε η σύσταση της Courier Complete, νυν Complete Innovations, την οποία έστησε από κοινού μαζί με τον συνεργάτη του, Andrew Merisanu. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν σε συνέντευξή του ο πρώτος πελάτης «εμφανίστηκε» όταν ο Τόνυ σέρφαρε στα social media.

«Έκανα προώθηση της Complete Innovations σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για κούριερ. Άρχισα αμέσως να δέχομαι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και μέσα σε τρεις εβδομάδες είχα ήδη κλείσει συμφωνία με έναν πελάτη από το Oregon». Το 2010, συμπληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας και μεσούσης της κρίσης η Complete Innovations ήταν case study. Είχε αυξήσει σε μια πενταετία τα έσοδά της κατά 465%, εμφάνισε έσοδα πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, και είχε πάνω από 30.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τον Τόνυ υπογραμμίζουν ότι οι διοικητικές του ικανότητες σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές του γνώσεις στην ανάπτυξη λογισμικού, ήταν και αυτές που εξασφάλισαν την εξέλιξη της εταιρείας του.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο συνιδρυτής της Complete Innovations είναι, μεταξύ άλλων, μέλος, εθελοντής και χρηματοδότης στο YMCA Development Committee. Έχοντας υιοθετήσει την επιχειρηματική κουλτούρα του Καναδά που θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω της εταιρείας του χρηματοδοτείται το SickKids Hospital.

Επιπρόσθετα, ο Τόνυ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Young Presidents Association (YPO) στο Τορόντο, υποδιευθυντής στο Cretan Association of Toronto KNOSSOS και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Hellenic Heritage Foundation.