Ο Ερντογάν και επίσημα στη «μάχη» των προεδρικών εκλογών

Ο Ερντογάν και επίσημα στη «μάχη» των προεδρικών εκλογών

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε σε εκδήλωση την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.

Την υποψηφιότητα του για την τουρκική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελπίζοντας πως θα βγει θριαμβευτής στην πρώτη απευθείας εκλογή προέδρου από τον τουρκικό λαό, παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται εδώ και καιρό.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει φοβίσει τους αντιπάλους του, οι οποίοι πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα εδραιώσει την αυταρχικού τύπου διακυβέρνησή του. Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί του -ιδιαίτερα οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι- την βλέπουν ως το επιστέγασμα της προσπάθειάς του να μεταμορφώσει την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ανακοίνωσε και εκείνος με τη σειρά του την αναμενόμενη υποψηφιότητα Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, υπό τα ηχηρά χειροκροτήματα των μελών του κόμματος στη διάρκεια συνεδρίασης στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Φυσιολογικά είναι απαραίτητο να έχει κανείς τουλάχιστον 20 υπογραφές για έναν προεδρικό υποψήφιο. Εμείς έχουμε τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος», δήλωσε ο Σαχίν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λίγο πριν προβληθεί μια ταινία η οποία εμφάνιζε τον Ερντογάν στα νιάτα του και στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Ο Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας παρά τα συνεχή δημοσιεύματα που τον θέλουν μπλεγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς , είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου. Αν το κάνει, αναμένεται σύμφωνα με αναλυτές, να ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του έπειτα από 11 χρονια στην πρωθυπουργία, στη διάρκεια των οποίων άσκησε έντονο έλεγχο στο δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση που στελεχώνονταν από υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και στον πανίσχυρο στρατό.

Η προεδρία που θα αναλάβει ο Ερντογάν εφόσον εκλεγεί, θεωρητικά δεν θα διαφέρει πολύ από το μάλλον τελετουργικό αξίωμα που κατείχε ο απερχόμενος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ωστόσο, το προσωπικό κύρος του και το γεγονός ότι θα εκλεγεί άμεσα και δεν θα διορισθεί από το κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στην πραγματικότητα μια ερμηνεία του συντάγματος που θα του δίνει ευρύτερες εξουσίες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο κατάλογος των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύει τη δραματική αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία η πρωθυπουργία του. Η παλιά ελίτ των υποστηρικτών του λαϊκού κράτους έχει ενδώσει σε δύο υποψηφίους με ισλαμιστικές καταβολές και έναν τρίτο από την καταπιεζόμενη κουρδική μειονότητα. Ουδείς διεξάγει πλέον προεκλογική εκστρατεία με αντι-ισλαμιστικό, υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους πρόγραμμα, που κάποτε ήταν η μόνη επιτρεπτή οδός προς την εξουσία.

Διαβάστε ακόμα:

O Ερντογάν παίζει χωρίς αντίπαλο στην Τουρκία

Γαλλία – Σκάνδαλο: Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

«Καταρρέουν τα σχέδια για ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ»