O «γάμος» Google – Cisco έχει ως στόχο πελάτες των Amazon και Microsoft

O «γάμος» Google – Cisco έχει ως στόχο πελάτες των Amazon και Microsoft
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον κόσμο του cloud.

της Barb Darrow

Η Google και η Cisco έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία ώστε οι κοινοί πελάτες τους να μπορούν να «τρέχουν» νέο επιχειρηματικό λογισμικό στα κέντρα δεδομένων τους ή στο cloud της Google ή σ’ έναν συνδυασμό των δύο.

Το ανάμικτο αυτό μοντέλο είναι γνωστό ως υβριδική υπολογιστική cloud (hybrid cloud computing).

Το συγκεκριμένο «πάντρεμα» φαντάζει σαν μια καλή ιδέα. Η Cisco κατασκευάζει hardware δικτύωσης και λογισμικό που πλέον χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες για να «τρέχουν» τα δικά τους εταιρικά δίκτυα. Η Google έχει καταστήσει έναν τεράστιο όγκο πόρων υπολογιστικής cloud διαθέσιμο σε εταιρείες.

Παράλληλα, ύστερα από μερικές απογοητευτικές απόπειρες, η Cisco πρέπει να επιδείξει επιτέλους αξιοπιστία στον χώρο του cloud, ενώ κι η Google καλείται να δείξει ότι όλο αυτό ταιριάζει με τις εσωτερικές της διαδικασίες και το εταιρικό της έργο γενικότερα.

Ένα δημόσιο cloud – όπως το Google Cloud Platform ή το Amazon Web Services – είναι ένα μεγάλο σύνολο διακομιστών, δικτύωσης και αποθήκευσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες παράλληλα με τα δικά τους κέντρα δεδομένων, ή αντί γι’ αυτά.

Η συνεργασία περιλαμβάνει και κοινό έργο με την Istio, ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει η Google και άλλες εταιρείες για τη διαχείριση και τη σύνδεση μερών σπονδυλωτού λογισμικού που ονομάζονται «μικρο-υπηρεσίες». Στη σύγχρονη εποχή του λογισμικού, αυτά τα αποσπάσματα κώδικα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από developers για τη δημιουργία εφαρμογών εταιρικού λογισμικού.

Μια άλλη πτυχή του πρότζεκτ αφορά το λογισμικό Apigee, που διαχειρίζεται τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών που επιτρέπουν στις διάφορες εφαρμογές ή μικρο-υπηρεσίες να συνομιλούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν.

Η Google εξαγόρασε την Apigee πέρυσι για 625 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που υπόσχονται η Google και η Cisco, πέρα κι έξω απ’ όλη αυτή τη σύνθετη τεχνική ορολογία, είναι να καταστήσουν ευκολότερη για τις εταιρείες την ανάπτυξη λογισμικού χωρίς να ανησυχούν για το πού θα καταλήξει να «τρέχει».

«Φανταστείτε το σαν μια στοίβα λογισμικού που σου επιτρέπει να αναπτύξεις και να χρησιμοποιήσεις πράγματα στο cloud ή στις εγκαταστάσεις σου» λέει στο Fortune ο Urs Holzle, αντιπρόεδρος τεχνικών υποδομών της Google.

Για τις περισσότερες εταιρείες είναι σημαντικό να μπορούν να «τρέχουν» εταιρικό λογισμικό και στα δύο, και η μεταφορά εφαρμογών από εσωτερικά κέντρα δεδομένων σ’ ένα δημόσιο cloud τρίτου μέρους μπορεί να είναι δαπανηρή, επισημαίνει ο ίδιος.

Αν το σχέδιο λειτουργήσει, θα βοηθήσει τη Google να κερδίσει εταιρικούς χρήστες στο cloud της, το οποίο αυτή τη στιγμή έρχεται τρίτο στην κούρσα, πίσω από εκείνο της Amazon και το Microsoft Azure.

Amazon, Microsoft και Google: Πόσο μεγαλύτερες μπορούν να γίνουν;