O μεγαλοεπενδυτής που χάνει εκατομμύρια σε Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο

O μεγαλοεπενδυτής που χάνει εκατομμύρια σε Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο
09/07/10 Day 8 of the US Open Day session: John Paulson. The founder and president of Paulson & Co.

Ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους από την ελληνική και την πουερτορικανή κρίση χρέους είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον.

του Στίβεν Γκάντελ

Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια που ήδη προετοιμάζονταν για τις ζημιές από το ελληνικό χρέος συνειδητοποίησαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να υποστούν επίσης μεγάλες απώλειες από επενδύσεις στο Πουέρτο Ρίκο.

Ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φαίνεται να είναι ο Τζον Πόλσον. Μετά την ελληνική κυβέρνηση, το Special Situation Fund του Πόλσον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η Πειραιώς κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ελληνικών καταθέσεων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση τους. Πανικόβλητοι καταθέτες είχαν ήδη σηκώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο του Πόλσον κατείχε το 6,6% της Τράπεζας Πειραιώς, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του χαρτοφυλακίου του αμοιβαίου κεφαλαίου. Η Ελλάδα έκλεισε επίσης τη χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, οπότε οι μετοχές έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται. Αλλά από την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της τράπεζας, η οποία είχε μειωθεί 56% φέτος, ήταν 0,40 δολάρια. Σίγουρα θα είναι χαμηλότερη σήμερα. Ο Πόλσον ενδέχεται να χάσει μέχρι και 161 εκατομμύρια δολάρια για την επένδυση.

Έπειτα, υπάρχει η ΕΥΔΑΠ. Ο Πόλσον επένδυσε 137 εκατομμύρια δολάρια στη ΔΕΚΟ μόλις πριν από ένα χρόνο, ελπίζοντας να κερδίσει από την ιδιωτικοποίησή της. Αυτό δεν συνέβη. Και τώρα η ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζει πρόβλημα είσπραξης των λογαριασμών της από την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεμείνει από μετρητά. Ο Πόλσον έχει ήδη χάσει περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια από την επένδυση και ενδέχεται να χάσει μεγάλο μέρος της υπόλοιπης επένδυσης. Δύο χρόνια πριν, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο επικρίνοντας τις επενδύσεις του Πόλσον στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Πόλσον είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Πουέρτο Ρίκο. Πέρυσι, αποκάλεσε το Πουέρτο Ρίκο «Σιγκαπούρη της Καραϊβικής». Τον Μάρτιο του 2014, το αμοιβαίο κεφάλαιο του Πόλσον συμμετείχε μαζί με άλλα αμοιβαία κεφάλαια που αγόρασαν ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων. Ο Πόλσον φέρεται να αγόρασε ομόλογα αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Την Κυριακή το βράδυ, ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίλα, δήλωσε στους New York Times ότι η κυβέρνησή του, ο πιο χρεωμένος δήμος των ΗΠΑ, δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύνολο του χρέους ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ομόλογα που αγόρασε ο Πόλσον μαζί με άλλους υποχώρησαν κατά 10% τη Δευτέρα και σήμερα αξίζουν το 70% της αρχικής ονομαστικής τους αξίας.

Ο Πόλσον έχει αγοράσει επίσης μεγάλο αριθμό ακινήτων στο Πουέρτο Ρίκο, συμπεριλαμβανομένου του St. Regis Bahia Beach Resort. Έχει επικριθεί για την αξιοποίηση των φοροαπαλλαγών του νησιού.

Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν επικριθεί πρόσφατα ότι έχουν γίνει πολύ συντηρητικά ως προς τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που επικαλούνται κάποιοι για την χαμηλότερη απόδοσή τους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Αλλά είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο αποτελούν καλές επενδύσεις για συνταξιοδοτικά ταμεία, παρά την υποαπόδοση. Ωστόσο, τα αμοιβαία κεφάλαια φέρεται να κατέχουν σχεδόν το 50% του χρέους του Πουέρτο Ρίκο. Οι επενδύσεις αυτές φαίνονται πολύ πιο επικίνδυνες τώρα.

Πηγή: fortune.com