Ο Πουτζντεμόν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο Πουτζντεμόν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Catalan President Carles Puigdemont leaves the stage after a news conference at Generalitat Palace in Barcelona, Spain, October 2, 2017. REUTERS/Albert Gea

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της», αναφέρει το έγγραφο ανεξαρτησίας που υπέγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Ο Πουτζντεμόν πρότεινε νωρίτερα σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος.

«Δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει»

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε σήμερα η η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.