Ο «πράσινος κολοσσός» των εκατομμυρίων «επιστρέφει» Ελλάδα

Ο «πράσινος κολοσσός» των εκατομμυρίων «επιστρέφει» Ελλάδα

Η ελληνικής καταγωγής Kelly Vlahakis-Hanks μιλά αποκλειστικά στο FortuneGreece για τα σχέδια της Earth Friendly Products.

Η ζωή του έγινε ταινία του Χόλιγουντ και η επιχειρηματική του δράση ταυτίστηκε με την παραγωγή οικολογικών καθαριστικών. Κατάφερε να δημιουργήσει στην Αμερική το νούμερο ένα σε πωλήσεις πράσινο απορρυπαντικό πλυντηρίου στον κόσμο, ECOS και έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βάζει μπρος τη δημιουργία εργοστασίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο Έλληνας ιδιοκτήτης του αμερικανικού κολοσσού Earth Friendly Products Dr. Van Vlachakis ξεκίνησε το 2013 τις επενδύσεις για την κατασκευή της Ευρωπαϊκής Μονάδας Παραγωγής στην Ελλάδα, η οποία θα τροφοδοτεί με προϊόντα την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ εξαγωγές θα γίνονται και στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα καθώς πριν από λίγο καιρό απεβίωσε. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η κόρη του Κέλλυ Βλαχάκης-Χάνκς, η οποία σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com αναφέρθηκε στην επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιείται στη χώρα μας, η οποία θα δημιουργήσει εκατοντάδες «πράσινες» θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό τα €1500.

Τα «πράσινα» γραφεία της Earth Friendly Products στην οδό Πανεπιστημίου συνιστούν το πρώτο της βήμα στην ελληνική αγορά, ενώ η διάθεση των προϊόντων έχει ξεκινήσει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πώς ξεκινά η ιστορία της Earth Friendly Products;
Το 1967, ο πατέρας μου, Ευτύχιος (Βαν) Βλαχάκης, ίδρυσε την μητρική μας εταιρεία, Venus Laboratories show στο γκαράζ του σπιτιού του. Σήμερα, μετά από 47 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια αγορά , έχουμε 150 διαφορετικά προϊόντα και είμαστε οι δημιουργοί του νούμερο ένα σε πωλήσεις πράσινου απορρυπαντικού πλυντηρίου στον κόσμο, του ECOS.

Με πάνω από 300 εργαζόμενους και 5 γεωγραφικά διάσπαρτα εργοστάσια παραγωγής, ο πατέρας μου είδε το όνειρό του, το να κατασκευάσει φυσικά προϊόντα καθαρισμού για τις μάζες, να γίνεται πραγματικότητα! Το brand Earth Friendly έκανε την εμφάνισή του το 1989 και ο πατέρας μου ήταν πραγματικά υπερήφανος που έφερε το βιώσιμο επιχειρηματικό μας μοντέλο στην πατρίδα του την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013.

Ποιο το μυστικό που κατέστησε την Earth Friendly Products νούμερο ένα επιχείρηση οικολογικών προϊόντων καθαριότητας στην Αμερική;
Το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων ECOS είναι το νούμερο ένα σε πωλήσεις οικολογικό απορρυπαντικό στον κόσμο και αυτό γιατί στην Earth Friendly Products, βάζουμε το κόστος, την αποτελεσματικότητα, και το περιβάλλον πάνω από όλα.

Όντας  πρωτογενής κατασκευαστής των προϊόντων μας, είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το κόστος μας και να περάσει αυτή η εξοικονόμηση χρημάτων στον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, για να εξασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας λαμβάνουν πάντα υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, έχουμε έναν Κώδικα Ελευθερίας, ο οποίος είναι μια μακρά λίστα τοξικών συστατικών τα οποία εγγυόμαστε ότι δεν βρίσκονται στην σύνθεση των προϊόντων μας. Η ομάδα των «πράσινων» χημικών μας έχει ως κορυφαία προτεραιότητά της να βρίσκεται πάντα μπροστά από τις τελευταίες εξελίξεις στην «πράσινη» χημεία, κάτι που είναι η συνταγή της επιτυχίας στο να μένουμε σταθερά στην κορυφή.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκε στην ελληνική αγορά. Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
Ο πατέρας μου πάντα ονειρευόταν την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Μόλις ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των πέντε γεωγραφικά διάσπαρτων εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έστρεψε την προσοχή του στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει «πράσινες» θέσεις εργασίας, να μειώσει το κόστος και το ενεργειακό αποτύπωμά μας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, και της Αφρικής.

Σε τι φάση βρίσκεται η νέα μονάδα στην Ελλάδα η οποία θα τροφοδοτεί με προϊόντα την ευρωπαϊκή αγορά; Για τι τάξεως επένδυση μιλάμε και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
Τα σχέδια για την Ευρωπαϊκή Μονάδα Παραγωγής μας στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από το 2013. Τα Παγκόσμια Γραφεία Πωλήσεων μας στην Αθήνα παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο παράλληλα με την πρεμιέρα της ταινίας μεγάλου μήκους του Χόλιγουντ για τη ζωή του Ευτύχιου Βλαχάκη, «Μια Πράσινη Ιστορία».

Τα «πράσινα» γραφεία μας στην Πανεπιστημίου είναι το βασικό πρώτο βήμα για την είσοδό μας στην Ελληνική αγορά. Μέσα στα επόμενα δύο καλοκαίρια, θα επικεντρωθούμε και στην δημιουργία της βιοκλιματικής μονάδας παραγωγής μας βασιζόμενοι πάντα στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ο πατέρας μου πίστευε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως των «πράσινων θέσεων εργασίας», ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού για την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Ως  η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος, παραμένω προσηλωμένη στη συνέχιση του οράματός του στην Ελλάδα, με 1500 ευρώ το μήνα ως πραγματικό και βιώσιμο ελάχιστο μισθό για όλους τους εργαζομένους μας, και «πράσινες» εγκαταστάσεις με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των αγορών της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, και Αφρικής. Η επένδυση για την επέκτασή μας στην Ελλάδα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα!

Τι πιστεύετε ότι κάνουν καλύτερα οι Αμερικάνοι επιχειρηματίες από τους Έλληνες; Γιατί κατά τη γνώμη σας είναι πάντα ένα βήμα μπροστά;
Δεν νομίζω ότι κάποιοι επιχειρηματίες είναι απαραίτητα πάντα ένα βήμα μπροστά από κάποιους άλλους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος. Παράγοντες όπως η κατάσταση της αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το διαθέσιμο κεφάλαιο, η τεχνογνωσία, ο ανταγωνισμός, κτλ. Η Αμερική ίσως μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε όσους επιχειρούν για να τους κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας.

Σε πόσες χώρες έχετε παρουσία και ποιες είναι οι αγορές στις οποίες θα θέλατε να διεισδύσετε;
Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο . Εκτός Ελλάδος, μπορείτε να βρείτε προϊόντα μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, και την Ασία.

Σε τι επίπεδα διαμορφώνεται η παραγωγή ετησίως και σε τι ποσό διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις την περσινή χρονιά;
Ως ιδιωτική εταιρεία, δεν αποκαλύπτουμε τα έσοδά μας δημοσίως. Όσο για την παραγωγή, η EFP έχει την ικανότητα να παράγει πάνω από 72.000 τόνους προϊόντων ετησίως. Επιπλέον, τα τελευταία 5 χρόνια, έχουμε βιώσει διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση.

Η αμερικανική οικονομία ήταν η πρώτη που επλήγη από την κρίση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το περιβάλλον είναι πρόσφορο για τις επιχειρήσεις και για την υλοποίηση επενδύσεων;
Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο, παρά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Παράγουμε προϊόντα σε προσιτή τιμή έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε ένα υγιές σπίτι και περιβάλλον. Η επιχείρησή μας μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι τα προϊόντα μας έχουν χαμηλές τιμές, χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητά τους ή τα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους. Ένα προϊόν που θα είναι προσιτό σε όλους ανά πάσα στιγμή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία και ο πρωταρχικός μας στόχος.

Που μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα σας;
Στην Ελλάδα ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα προϊόντα μας στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, MY MARKET και Χαλκιαδάκης.

Ποιοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη νέα διοίκηση;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πωλήσεις της Earth Friendly Products έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%.Το 2014 η αύξηση των πωλήσεών μας αναμένεται να υπερβεί το 10%. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να συνεχιστεί η ανάπτυξη μέσω της επέκτασης των γραμμών παραγωγής μας, στην απόκτηση νέων πελατών και στην επέκταση των σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες μας, καθώς και στη δημιουργία νέων καναλιών διανομής μέσω του νέου γραφείου μας στην Ελλάδα. Το να συνεχίσω στα βήματα του πατέρα μου είναι για μένα τιμή και προνόμιο!