Ο ρόλος του αγωγού TAP στο ενεργειακό μέλλον της Ουκρανίας

Ο ρόλος του αγωγού TAP στο ενεργειακό μέλλον της Ουκρανίας

Η άποψη τροφοδοσίας της χώρας μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου εκφράστηκε στο Ενεργειακό Φόρουμ της Αθήνας.

Στην προοπτική τροφοδοσίας της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής γραμματέας για την ενεργειακή διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, μιλώντας στο Ενεργειακό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Hochstein επισήμανε συγκεκριμένα ότι ο αγωγός ΤΑΡ που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου δεν αφορά μόνο τις χώρες από τις οποίες διέρχεται αλλά ολόκληρη την περιοχή. «Πρέπει, είπε, να εξασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια για όλους», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι με τη συνδρομή των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου και τους συμπληρωματικούς αγωγούς που συζητούνται στην περιοχή, το αέριο μπορεί να φθάσει μέχρι την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Από «σαράντα κύματα» ο αγωγός TAP

Ο κ. Hochstein συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και επισήμανε παράλληλα την ανάγκη το έργο να προχωρήσει και να οριστικοποιηθούν τα σημεία που χρειάζονται την υποστήριξη των κυβερνήσεων. «Η Νοτιανατολική Ευρώπη αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορούμε να διασυνδέσουμε τις περιοχές με δημιουργικότητα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει τομέας συνεργασίας για να αλλάξει η δυναμική των συγκρούσεων. «Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιορδανία μπορούν να συνεργαστούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία σημείωσε ότι δεν υπάρχει διακοπή εξαγωγών από τη Ρωσία προς Ουκρανία και Ευρώπη αλλά στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα βγουν χαμένες όλες οι πλευρές.

Διαβάστε ακόμη: Κύρωση της συμφωνίας του TAP στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ο κ. Hochstein σημείωσε τέλος με έμφαση ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, που σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια για τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να ισχύει ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν εισάγουν πλέον φυσικό αέριο και σε δύο χρόνια θα αρχίσουν και εξαγωγές, ενώ στο τέλος τις δεκαετίας οι ΗΠΑ θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική ψύχραιμη, χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς συγκυριακές αντιδράσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αναδείξει τις αρχές της.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους στόχους της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα επιθυμεί μια ενιαία διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με σκοπό την επίτευξη μιας ενιαίας τιμής, γεγονός που δεν θα αφήνει περιθώρια για αυξομειώσεις στις τιμές, όπως ισχύει σήμερα.

Αναφορικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «χειριζόμαστε τα θέματα αυτά με αυτοσυγκράτηση και έχοντας πάντα υπόψη μας ασφαλή επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα», ενώ παρατήρησε ότι στον χώρο της ενέργειας υπάρχει πληθωρισμός ιδεών, πληροφοριών, προτάσεων και ειδήσεων. Επισήμανε δε ότι «εμείς δεν θέλουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες, αλλά να κάνουμε στέρεα βήματα ασκώντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στάθηκε στη στρατηγική σημασία του αγωγού ΤΑΡ καθώς αυτός αποτελεί μια νέα πηγή εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω του αγωγού αυτού ενώ έχει συμφωνηθεί συνεργασία με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο οποίος όπως είπε θα είναι πραγματικότητα ως το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Κανένα λόγος ανησυχίας για τον αγωγό TAP

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ που έχουν υπογράψει μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας, συνιστούν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. «Σε μια ταραγμένη περιοχή μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή ασφάλειας και ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ», είπε και επισήμανε την ανάγκη, οι αγωγοί που διασφαλίζουν εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας που αφορά το σύνολο της ΕΕ, να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ καθώς οι αγωγοί αυτοί δεν αφορούν μόνο τις χώρες από τις οποίες διέρχονται.

Και για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί στον ορυκτό της πλούτο και αποκτά διακριτή θέση στη ενεργειακή σκακιέρα. «Θα διερευνήσουμε και αξιοποιήσουμε το σύνολο του ορυκτού πλούτου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, όπου ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα με σεβασμό στο περιβάλλον και με διεθνείς ανοιχτές διαδικασίες», τόνισε συγκεκριμένα.

Διαβάστε ακόμη: TAP: H «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια

Ο υπουργός παρουσίασε, τέλος, τους στόχους της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής ως το 2030, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνουν: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, αύξηση του στόχου συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 27 σε 30%, επίτευξη 30% εξοικονόμησης ενέργειας, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών και διασύνδεση του συνόλου των νησιών.

Ο Fabrizio Barbaso, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «μιλούν με μια φωνή για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», και συμφώνησε στην αναγκαιότητα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου. Περιέγραψε επίσης τη στρατηγική της Ένωσης για μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, εξοικονόμηση ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ