Ο σύγχρονος «Μάρκο Πόλο»

Ο σύγχρονος «Μάρκο Πόλο»

Ένας 26χρονος Ελβετός είναι ο πρώτος στα χρονικά δυτικός «πρέσβης» τουρισμού της Κίνας.

Κατά τον Μάρκο Πόλο, από τους πρώτους Δυτικούς εξερευνητές που την επισκέφθηκαν πίσω στον 13ο αιώνα, είναι «η Πόλη του Παραδείσου, η πιο ωραία και καταπληκτική του κόσμου»!

Πράγματι, η Χανγκτζού -μία μεγαλούπολη έξι εκατομμυρίων κατοίκων στη νοτιοανατολική Κίνα- μοιάζει με ζωγραφιά, με ξεχωριστή «πινελιά» τη μαγευτική Δυτική Λίμνη, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO…

 

Τώρα, οι αρχές της έχουν βάλει μπρος σχέδια να αξιοποιήσουν την φυσική και πολιτιστική κληρονομία τους προς όφελος και της οικονομικής ανάπτυξης. Κι έτσι, έπειτα από έναν ετήσιο διαγωνισμό μέσω Facebook επέλεξαν τον πρώτο «πρέσβη» τους για την τουριστική προβολή της πόλης.

Οι υποψηφιότητες ξεπέρασαν σε σύνολο τις 26.000. Γι’ αυτήν την αποστολή ωστόσο οι αρχές της Χανγκτζού δεν επέλεξαν έναν Κινέζο, αλλά -για πρώτη φορά στα χρονικά- ένα γέννημα, πλην όμως όχι και θρέμμα της Δύσης. Ο τυχερός είναι λοιπόν ένας 26χρονος Ελβετός, ονόματι Λίαμ Μπέιτς.

Λάτρης του Κουνγκ Φου, ζει από τα 17 του χρόνια στο Πεκίνο και είναι από τα γεννοφάσκια του πολυπολιτισμικός και πολυταξιδεμένος. Γεννήθηκε σε μία πόλη λίγο έξω από την Λοζάνη, από πατέρα Βρετανό και Αμερικανίδα μάνα. Μεγάλωσε στη Βρετανία. Σπούδασε στον Καναδά κινεζικά και κινηματογράφο. Άρχισε πριν καν ενηλικιωθεί την περιπλάνησή του ανά τον κόσμο. Έζησε κάποια «φεγγάρια» με μία φυλή της Ινδονησίας. Μέχρι που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου μεταξύ άλλων έκανε καριέρα ως τηλεπαρουσιαστής στο τουριστικό κανάλι «The Chinese Travel Channel».

 

Μετά την ανακήρυξή του ως τουριστικού «πρέσβη» της Χανγκτζού -και σύγχρονου Μάρκο Πόλο- ο Λίαμ εισέπραξε στα τέλη Μαΐου μία επιταγή αξίας 40.000 ευρώ, ως αμοιβή για την ετήσια δουλειά που τον περιμένει.

Και με το «καλημέρα» έκανε ένα 19ημερο ταξίδι στην κινεζική πόλη και στην ευρύτερη περιφέρεια, ανακαλύπτοντας κι αποκαλύπτοντας κατ’ αρχήν μέσω των social media, τις κρυφές ομορφιές της: από τα φυσικά τοπία και τις λοιπές τουριστικές της ατραξιόν, ως τη γαστρονομία της και τη ζωή των ντόπιων.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, που μόλις ολοκληρώθηκε, ο Μπέιτς και οι αρχές της Χανγκτζού ενημέρωναν διαρκώς τον λογαριασμό που έχουν φτιάξει αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό στο Facebook.


 

Τα Likes δεν είναι αμέτρητα – ίσως επειδή οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα εδάφη τους την πρόσβαση στα περισσότερα δυτικά social media από το 2009. Ωστόσο, χάρη σε αυτό το έξυπνο επικοινωνιακό τέχνασμα -με τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του  σύγχρονου Μάρκο Πόλο- η Χανγκτζού κατάφερε να γίνει το 2013 ο κινεζικός προορισμός με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google. Το αποτέλεσμα είναι να στρώνει σήμερα «κόκκινα χαλιά» στις ορδές των ξένων τουριστών που αναμένει.

Έχει προηγηθεί βέβαια μία κοπιώδης προετοιμασία για τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, όπου πια προσγειώνονται πτήσεις από όλες τις γωνιές του κόσμου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο επίσης αναβαθμίστηκε, με απευθείας πλέον δρομολόγια από και προς τουλάχιστον άλλες 50 κινεζικές πόλεις -συμπεριλαμβανομένων 12 καθημερινών συνδέσεων με το Πεκίνο και πάνω από 100 με τη Σανγκάη. Το 2012 η Χανγκτζού απέκτησε και το δικό της μετρό, που συνέχεια επεκτείνει.

 

Το ίδιο κάνει με το δημοτικό πρόγραμμα μίσθωσης ποδηλάτων, που πρώτη αυτή εφήρμοσε στην Κίνα και σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με διαθεσιμότητα 66.500 ποδηλάτων και 2.700 σταθμούς ενοικίασης διάσπαρτους στην πόλη.

Για όσους βρίσκεται την ιδέα έξυπνη, λάβετε υπόψη ότι δεν αποτελεί καν… παρθενογένεση made in China. Το εγχείρημα της Χανγκτζού βασίστηκε σε πρωθύστερες, ανάλογες κι εξίσου πετυχημένες διαδικτυακές εκστρατείες αρμόδιων εθνικών αρχών, με «δόλωμα» σχεδόν πάντα την προσφορά «μίας από τις καλύτερες δουλειές στον κόσμο».

 

Πρώτη διδάξασα ήταν το 2009 η τουριστική αρχή του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, κηρύσσοντας διαγωνισμό για «φύλακα για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα», με δέλεαρ παχυλές απολαβές, δωρεάν διαμονή, αεροπορικά εισιτήρια, μέχρι και spa (!), με αποστολή να καταγράφει κάθε εβδομάδα και για 6 μήνες την εμπειρία του, με βίντεο και φωτογραφίες, που θα αναρτούσε σε τουριστικό blog.

Έκτοτε, οι ανά την Αυστραλία αρχές ανήγαγαν αυτήν την πρακτική σε τέχνη, προσφέροντας τη μία μετά την άλλη ορισμένες από τις «καλύτερες δουλειές»: συνοδό πλουσίων και διασήμων στο Σίδνεϊ, φύλακας πάρκου στις ακτές του Κουίνσλαντ, φροντιστής καγκουρό στα νότια, δοκιμαστής φαγητών στα δυτικά και φωτογράφος Αβορίγινων! Για τυχόν ενδιαφερόμενους, οι προκηρύξεις αυτών των θέσεων έχουν προ πολλού κλείσει.

Διαβάστε ακόμη:

Τα «χρυσά» tips του Κινέζου Μπάφετ

Από το μπακάλικο στην κορυφή των διεθνών αγορών

O ράπερ που υποχρέωσε την Apple να τον «χρυσώσει»