Από το μπακάλικο στην κορυφή των διεθνών αγορών

Από το μπακάλικο στην κορυφή των διεθνών αγορών

Ο Τζον Κάλαμος είναι ο Έλληνας που «λατρεύουν» οι διεθνείς χρηματαγορές.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στην διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα» είναι αναμφίβολα ο Τζον Κάλαμος (στη φωτογραφία αριστερά). Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν αυθεντία, αφού ήταν ο άνθρωπος που επινόησε τα υψηλής ευφυΐας χρηματοοικονομικά προϊόντα (convertible securities) τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις διεθνείς χρηματαγορές. Τα δύο βιβλία του «Investing in Convertible Securities: Your Complete Guide to the Risks and Rewards» και το «Convertible Securities: the Latest Instruments, Portfolio Strategies, and Valuation Analysis» μαρτυρούν το πάθος του για τις επενδύσεις.

Επιπρόσθετα, διεθνούς κύρους οικονομικά μέσα ενημέρωσης όπως Fortune, Forbes, Pensions & Investments, Financial World, Nation’s Business, The Wall Street Journal, CNBC, Bloomberg, Financial Times κ.α. φιλοξενούν στις σελίδες τους τη γνώμη και τις εκτιμήσεις του Κάλαμος υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ειδικό βάρος που έχει ως επιχειρηματίας. Είναι μέλος της Κοινότητας Αναλυτών Επενδύσεων του Σικάγο και θεωρείται πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων και τόσο δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιώτες τον εμπιστεύονται για τις επενδύσεις τους.

Διοικεί, μεταξύ άλλων, την Calamos Investments, την οποία ίδρυσε το 1977 και  της οποίας η απόδοση κεφαλαίων  (ύψους περίπου 30 δις δολ.) έχει ανέλθει 750% την τελευταία πενταετία. Το 2013 κατέκτησε μάλιστα την 258η  θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους του πλανήτη της λίστας Forbes με περιουσία στα 2,7 δις δολάρια. Δεν ανήκει ωστόσο στην κατηγορία «γόνος πλούσιας οικογένειας». Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες των ΗΠΑ που διατηρούσαν ένα μανάβικο στο Σικάγο. Κατάφεραν, ωστόσο, να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στο παιδί τους για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα.

Ο κ. Κάλαμος σπούδασε Οικονομικά και Business στο Illinois Institute of Technology. Μόλις έλαβε το πτυχίο του μπήκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφθασε ως τον βαθμό του ταγματάρχη. Έφηβος ακόμη και έχοντας πραγματικό πάθος με το Χρηματιστήριο και τις κεφαλαιαγορές, επένδυσε τις οικονομίες των γονιών του που ανέρχονταν στις 5.000 δολάρια και έτσι μυήθηκε στο μαγικό κόσμο της Wall Street. Οι αποδόσεις ήταν υψηλές και οι επενδυτικές ευκαιρίες πολλές για να μπουν τα πρώτα λιθαράκια ώστε ο κ. Κάλαμος να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Η επισφράγιση της επιτυχίας του ήρθε το 2006, χρονιά κατά την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Ernst & Young Entrepreneur Of The Year.

Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι έκδηλη. Έρχεται συχνά για τις καλοκαιρινές του διακοπές και δεν παραλείπει να εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Στα τέλη του 2013 βρέθηκε στην Αθήνα για ένα νέο κύκλο επαφών με τη διοίκηση της Εθνικής, όσον αφορά την απόκτηση συμμετοχής στην NBG Asset Management. Έχει κάνει δε σημαντικές δωρεές σε Ελληνοαμερικανικές Ένωσεις όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Μουσείο και Κέντρο Πολιτισμού στο Σικάγο, για το οποίο διέθεσε το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία και παίρνει συχνά θέση. Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξή του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχε αναφερθεί στην πολιτική Σαμαρά για την οποία είπε ότι έχει κάνει αρκετά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, , ωστόσο, απομένουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις ακόμη για να εισέλθει η χώρα στο δρόμο της πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης. Για τον ίδιο μείζονος σημασίας είναι να ξαναχτισθεί ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος είναι ακόμη πολύ μικρός και να ενθαρρυνθεί η καινοτομία. Πιστεύει πως η χώρα μας διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για να προσελκύσει επενδυτές και πως ο πιο ελκυστικός κλάδος για να τοποθετήσει κανείς τα χρήματά του είναι ο τουρισμός αφού κατά τον Κάλαμος η Ελλάδα είναι, γιατί όχι, η Φλόριντα της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: 

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος

Ο Ελληνοαμερικάνος επενδυτής που «ανασταίνει» επιχειρήσεις