Ο σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγών

Ο σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγών

Ο Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια των ελληνικών εξαγωγών μέσω του ΟΑΕΠ. 

Η πολυετής εμπειρία του σε διευθυντικές θέσεις της Εμπορική τράπεζα, τα χρόνια που εργάστηκε σε χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και το πέρασμα του από τη διοίκηση του Λαϊκού νοσοκομείου ήταν αρκετά για να του εμπιστευθούν τη διοίκηση του ΟΑΕΠ.

Μέσα σε ένα χρόνο και τρεις μήνες, τόσο είναι το διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι του Οργανισμού, κατάφερε να κάνει αυτό που προσπαθούσαν οι πρωκάτοχοί του από το 1988. Να έρθει κοντά στους Έλληνες εξαγωγείς, γνωστοποιώντας τους τα οφέλη από τη χρήση των υπηρεσιών του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Ο Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου, πρόεδρος του ΟΑΕΠ εξηγεί στο FortuneGreece.com πώς η εξαγωγική δραστηριότητα μπορεί να γίνει με ασφάλεια και να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τους Έλληνες επιχειρηματίες.

«Ο Ο.Α.Ε.Π. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Διακαίου ειδικού σκοπού εποπτευόμενο από το ΥΠΑΑΝ. Λειτουργεί μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον με γρήγορες διαδικασίες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά δεν αποβλέπει στο κέρδος. Σκοπός του είναι να υποστηρίξει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας ασφαλιστικά και μέχρι 95% της αξίας των τιμολογίων στα οποία οι εξαγωγείς παρέχουν πιστώσεις στους πελάτες τους στο εξωτερικό».

Πλέον οι Έλληνες επιχειρηματίες που υιοθετούν εξωστρεφή πολιτική, έχουν ένα σύμμαχο που μπορεί να τους προφυλάξει και να τους ενημερώσει για τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό. Δεν αρκεί όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλπακτσόγλου να βρεις έναν πελάτη στο εξωτερικό για να ξεκινήσεις τις εξαγωγές σου. Σημασία έχει να είσαι βέβαιος πως ο πελάτης αυτός είναι φερέγγυος ως προς τις οικονομικές συναλλαγές του. Καθώς αντίστοιχοι οργανισμοί υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ο ΟΑΕΠ αντλεί στοιχεία από τράπεζες πληροφοριών του εξωτερικού για τις εταιρείες και τις δραστηριότητες τους. Παράλληλα, ενημερώνει τους Έλληνες επιχειρηματίες για τα πιστωτικά όρια που μπορούν να παρέχουν στους πελάτες του εξωτερικού, ασφαλίζοντάς τους με χαμηλά ασφάλιστρα που εξασφαλίζουν την είσπραξη των πωλήσεών τους, χωρίς να μετακυλύουν υπέρογκα κόστη στο τελικό προϊόν και να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα του.

Από το 2011 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» το οποίο είναι συνδυασμός Ασφάλισης και Χρηματοδότησης μέχρι το 80% του τιμολογίου για διάστημα 1-4 μηνών και μέχρι ποσού 1 εκατ. € ανακυκλούμενο, χωρίς οι τράπεζες να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, αφού ο Ο.Α.Ε.Π. εγγυάται την πληρωμή του τιμολογίου παρέχοντας συγχρόνως ρευστότητα στο τραπεζικό Σύστημα.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ασφαλιστική κουλτούρα και αυτό το βλέπουμε καθημερινά σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων. Οι Έλληνες επιχειρηματίες θεωρούν πως γνωρίζουν πολύ καλά τους πελάτες τους στο εξωτερικού. Αν όμως την “πατήσουνε” μια φορά μπορεί μια λάθος συμφωνία να είναι καθοριστικής σημασίας και να τους κοστίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τους».

Αυτή είναι η απάντηση του κ. Καλπακτςόγλου στο ερώτημα γιατί ενώ γίνονται εδώ και δεκαετίες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός ο ΟΑΕΠ και το έργο του. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα Διοίκηση που Οργανισμού από τον Απρίλιο του 2013, έχει κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέσω παρουσιάσεων σε Συνδέσμους Εξαγωγέων, σε Επιμελητήρια, στον ΣΕΒ, στον ΣΕΒΕ κ.λπ., με απώτερο στόχο να βοηθήσουν την Ελληνική εξωστρέφεια.
«Επόμενα σχέδια της Διοίκησης, πέραν της προσπάθειας να γίνει γνωστό το έργο του Ο.Α.Ε.Π. και της προσέλκυσης νέων εξαγωγέων είναι να σχεδιαστεί ένα νέο προϊόν χρηματοδότησης προετοιμασίας παραγγελιών το οποίο θα συνδυαστεί με το υπάρχον πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» και θα δώσει ρευστότητα στην αγορά».

Για να επιβιώσει κανείς στις διεθνείς αγορές και να είναι ανταγωνιστικός επιβάλλεται να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες. Η μακροχρόνια δραστηριοποίηση στο εξωτερικό επιτάσσει καλή ποιότητα του εξαγόμενου προϊόντος, ανταγωνιστικές τιμές, marketing, οργάνωση πωλήσεων και συνέπεια σε χρόνους παράδοσης.

«Οι εξαγωγές πρέπει να γίνονται οργανωμένα και σε βάθος χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος να γίνει πλούσιος μέσα σε ένα χρόνο μόνο και μόνο από τις εξαγωγές. Αυτοί που στρέφονται στο εξωτερικό ευκαιριακά, δεν θα πετύχουν. Για να επιβιώσεις πρέπει και να παλέψεις».

Σήμερα ο Οργανισμός παρέχει τις υπηρεσίες του σε μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες τον εμπιστεύονται όχι μόνο για το κύρος του αλλά και για την ταχύτητα με την οποία υλοποιεί τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες από την ελληνική γραφειοκρατία. Οι ασφαλίσεις εμπορευμάτων για το Α΄ εξάμηνο του 2014 αγγίζουν τα 100 εκατ.€ και αφορούν κυρίως στην εξαγωγή τροφίμων, πλαστικών, βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων. Οι αγορές που εμφανίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση των ελληνικών εμπορευμάτων είναι κυρίως η Κίνα, η Αυστραλία, η Βραζιλία και οι χώρες της Αφρικής.

Οι ελληνικές εξαγωγές είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει ωστόσο και η άλλη, αυτή των Ελλήνων επιχειρηματιών που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Η κρίση στην ελληνική οικονομία και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν πολλούς προμηθευτές να κόψουν τις πιστώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητούν να προπληρωθεί το προϊόν δύο μήνες πριν από την παραλαβή του, δυσχεραίνοντας έτσι τη λειτουργία των εγχώριων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλπακτσόγλου η αρνητική εικόνα έχει αλλάξει και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί.  «Αυτό που κάνει ο Ο.Α.Ε.Π. για τις πιστώσεις προς το εξωτερικό, κάνουν και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί του εξωτερικού προς τους Έλληνες εισαγωγείς. Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια περιόρισε πράγματι τις πιστώσεις που δίνονταν προς Έλληνες εισαγωγείς με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς, και είμαι σίγουρος γι΄ αυτό, το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά και οι υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν πάλι την εμπιστοσύνη των προμηθευτών τους στο εξωτερικό».

Η ειδοποιός διαφορά του Ο.Α.Ε.Π. από τους οργανισμούς του εξωτερικού έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό που ασφαλίζει, τόσο για εμπορικό κίνδυνο, όσο και για πολιτικούς κινδύνους σε όλες τις χώρες, εκτός από Συρία, Υεμένη, Λιβύη και την Ουκρανία, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στις περιοχές αυτές.

Διαβάστε ακόμη: 

Συνεχίζουμε να εξάγουμε λιγότερο και να εισάγουμε περισσότερο