«Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει με όποιον θέλει»

«Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει με όποιον θέλει»

Το Κρεμλίνο διαμηνύει πως δεν θα περιορίσει τις κινήσεις του Σνόουντεν, αλλά δεν θα επιτρέπει τις αποκαλύψεις που βλάπτουν τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία φαίνεται πως δεν πρόκειται να κάνει κάποια προσπάθεια να «περιορίσει» τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, παρά τις όποιες αντιδράσεις αυτό μπορεί να προκαλεί στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σνόουντεν, που έχει βρει καταφύγιο από τον Αύγουστο στη Ρωσία, έστειλε χθες επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση εκφράζοντας τη διάθεσή του να καταθέσει ενώπιον των Γερμανών βουλευτών για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

«Χαίρει προσωρινού καθεστώτος πρόσφυγα. Αυτό το καθεστώς δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις του στην χώρα ή στις συζητήσεις που έχει με οποιονδήποτε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει στο παρελθόν ως όρο για την παράταση της άδειας παραμονής του Σνόουντεν στη Ρωσία να σταματήσει ο πρώην συνεργάτης της NSA τις αποκαλύψεις που θα ήταν δυνατό να «βλάψουν τις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη: «Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο όρος αυτός εξακολουθεί να ισχύει. «Κανείς δεν θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ρωσίας για να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ωστόσο, ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει στους Γερμανούς εισαγγελείς για την υπόθεση της φερόμενης παρακολούθησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ακόμη και να πάει στην Γερμανία.

«Κανένας δεν τον κρατάει εδώ. Δεν κρατείται αιχμάλωτος εδώ. Είναι ελεύθερος να φτιάξει τις βαλίτσες του και να πάει όπου θέλει», επέμεινε, διευκρινίζοντας, όμως, ότι αν στη συνέχεια θελήσει να επιστρέψει στην Ρωσία, θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα για την χορήγηση ασύλου.

Ο Σνόουντεν συνάντησε την Πέμπτη σε τοποθεσία που τηρήθηκε μυστική τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε.

Αυτός δήλωσε χθες ότι ο Σνόουντεν προτίθεται να καταθέσει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο δικηγόρος του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA επέμεινε, ωστόσο, στο γεγονός ότι ο Σνόουντεν δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Γερμανία, καθώς έτσι θα μπορούσε να χάσει το προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα το οποίο του έχει χορηγηθεί στη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να καταθέσει χωρίς να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση με τον Σνόουντεν σχεδιάζει η Γερμανία