Από το 2002 παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ

Από το 2002 παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ

Νέες αποκαλύψεις του περιοδικού «Der Spiegel» για τη μυστική δράση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Εδώ και δέκα χρόνια φαίνεται -σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel– πως παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο πως θα σταματούσε την παρακολούθησή της εάν γνώριζε πως κάτι τέτοιο συνέβαινε.

Η οργή στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ ώθησε το Βερολίνο να καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ώστε να δώσει εξηγήσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι για ρήξη χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά.

Διαβάστε ακόμη: Στον ΟΗΕ το ζήτημα των ψηφιακών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούνταν από το 2002 και βρισκόταν ακόμη στον κατάλογο αυτό μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο.

Σε έγγραφο της NSA που επικαλείται το περιοδικό -το οποίο προέρχεται από τα έγγραφα που υπέκλεψε ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν– η υπηρεσία αυτή ανέφερε ότι διαθέτει έναν «βραχίονα κατασκοπείας που δεν έχει καταγραφεί νόμιμα» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυπτόταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή ζημία στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με μια άλλη κυβέρνηση». Μέσω της πρεσβείας, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο του 2010, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες δρουν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς – στο Παρίσι, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στη Φραγκφούρτη και αλλού. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες ή απλώς κατέγραφε δεδομένα κλήσεων.

Ο Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από την Μέρκελ όταν του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να του ζητήσει εξηγήσεις για το ζήτημα, έγραψε το Spiegel, επικαλούμενο μια πηγή στην καγκελαρία. Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε ακόμη ότι ο Ομπάμα είπε στην Μέρκελ πως δεν γνώριζε ότι παρακολουθείτο. Τόσο ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, όσο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»