Ο Σόιμπλε πήρε θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα

Ο Σόιμπλε πήρε θέση για το ιταλικό δημοψήφισμα
epa05636538 German Minister of Finance Wolfgang Schaeuble speaks at the economy summit of Sueddeutsche Zeitung daily newspaper in Berlin, Germany, 18 November 2016. EPA/GREGOR FISCHER

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκθειάσε τον Ματέο Ρέντσι και δήλωσε ότι θα ψήφιζε "ναι" στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπλεξε το εγκώμιο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για τις προσπάθειες που καταβάλλει για μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιταλική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν χάσει στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

“Αν καταλαβαίνω σωστά, (ο Ρέντσι) είπε ότι αν δεν εγκριθούν (οι μεταρρυθμίσεις) με το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί. Όμως δεν είπε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική”, σημείωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε μια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο.

“Ελπίζω ότι ακόμη και αν αποτύχει (το δημόψηφισμα) –και έχω δει τις δημοσκοπήσεις– θα προσπαθήσει να ωθήσει την Ιταλία προς τα εμπρός με άλλα μέσα”, συνέχισε.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι, αν ήταν Ιταλός, θα ψήφιζε “ναι” στο δημοψήφισμα, μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από εκείνον του Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει κάνει πολλές αναφορές το τελευταί διάστημα για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία ασκεί οικονομική πολιτική στο εσωτερικό της, σε αντιδιαστολή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό», είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών σχετικά με την ανάγκη να σεβασθούν, όλες οι χώρες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα.

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβεί ό,τι έγινε με το μεταναστευτικό: μας άφησαν μόνους και οικοδομούν τείχη», είχε πει ο Ρέντσι, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Σόιμπλε.

Διαβάστε ακόμη: Ο Φρανσουά Φιγιόν απέκτησε έναν μεγάλο θαυμαστή από το Βερολίνο