Ο Τραμπ άνοιξε το δρόμο για έναν νέο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Ο Τραμπ άνοιξε το δρόμο για έναν νέο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
epa06571528 US President Donald J. Trump delivers remarks during a meeting with bipartisan Members of Congress to discuss school and community safety in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, USA, 28 February 2018. EPA/SHAWN THEW

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

 

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ενώ η σχετική απόφαση θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.

“Θα επιβάλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Θα υπογράψουμε την σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ο Τραμπ προσθέτοντας ότι “θα έχετε προστασία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό”.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ύψος των δασμών ο Τραμπ είπε επιβεβαίωσε ότι “θα είναι 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο”.

“Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας, καθώς και πολλές άλλες, έχουν πληγεί από τις δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο”, έγραψε το πρωί της Πέμπτης στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να επιτρέπουμε άλλο πια την εκμετάλλευση της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας. Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο”.

Έτοιμη για αντίμετρα η Ευρώπη

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου θεωρούνταν, κατά κάποιο τρόπο, αναμενόμενη από την Ευρώπη. Της ανακοίνωσης Τραμπ είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες σειρά δηλώσεων από Ευρωπαιους αξιωματούχους για το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τότε η ΕΕ θα απαντήσει «όπως αρμόζει». Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προϊδεάσει τις ΗΠΑ πως, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ φτάσει την κατάσταση στα άκρα, τότε θα απαντήσουν με αντίμετρα.