«Όχι» από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μέι για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

«Όχι» από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μέι για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ πρόσθεσε κάποιες «διευκρινίσεις» αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «επαναδιαπραγμάτευσης».

Η δικλείδα ασφαλείας («backstop») για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμοστεί «προσωρινά» και «μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους 27 ομολόγους της περισσότερες «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο, αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση είχε μορφή διευκρινήσεων: δεσμεύονται να «εργαστούν γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», προκειμένου «να μη χρησιμοποιηθεί το “backstop”». Εάν όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, «θα εφαρμοστεί προσωρινά, αν και για όσο δεν υπάρχει μεταγενέστερη συμφωνία» και «αυστηρά για όσο είναι απαραίτητο», εξηγούν στα τελικά συμπεράσματα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ πρόσθεσε κάποιες «διευκρινίσεις» αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «επαναδιαπραγμάτευσης».

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Συχνά βρισκόμαστε σε μια θολή και αόριστη συζήτηση και είναι καιρός να έχουμε σαφήνεια», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν «καινούργιες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανήγγειλε ότι τη 19η Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Συνάντηση Μέι-Μακρόν στις Βρυξέλλες

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η έκκλησή της για περισσότερες «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες να ψηφιστεί η συμφωνία διαζυγίου από το βρετναικό κοινοβούλιο απαντήθηκε με ένα αίτημα (από την πλευρά της ΕΕ προς τη Βρετανία) για συγκεκριμένες προτάσεις.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η συνάντηση είναι σε εξέλιξη.

Times: Η Τερέζα Μέι ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Η Τερέζα Μέι ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την απόρριψη των σχεδίων της για περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια ασυμβίβαστη στάση, απορρίπτοντας κάθε μορφή δεσμευτικής εγγύησης και διαγράφοντας τη δέσμευση ότι η δικλείδα ασφαλείας «δεν αντιπροσωπεύει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα» για την Ευρώπη. Η απόρριψη σημαίνει ότι βρετανίδα πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, παρά την προσωπική έκκλησή της προς τους ομολόγους της να την βοηθήσουν στην έγκριση της συμφωνίας, σημειώνουν οι Times. Συμφωνα με τον Guardian τώρα η Μέι υπέστη σοβαρό πλήγμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς αντιμετώπισε την άρνησή τους σε αίτημά της για αρωγή με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας της για το Brexit .

Οι Financial Times εκτιμούν οτι η προσπάθεια της Μέι να διασώσει τη συμφωνία για το Brexit αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες την κατηγόρησαν ότι δεν έχει διαθέσιμες προτάσεις προκειμένου να πουλήσει το σχέδιό της σε ένα εχθρικό βρετανικό κοινοβούλιο.

Ταπεινωτική αποτυχία της Μέι βλέπουν οι αντίπαλοί της

H προσπάθεια της Βρετανίδας Πρωθυπουργού να κερδίσει διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία του Brexit θεωρήθηκε από τους αντιπάλους της ως μια ταπεινωτική αποτυχία που δεν έκανε τίποτα για να άρει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer, δήλωσε ότι «από ό,τι φαίνεται η πρωθυπουργός έχει αποτύχει στην προσπάθεια της να υλοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει προκηρύξει την ψηφοφορία για τη συμφωνία της, την επόμενη εβδομάδα, και να αφήσει το κοινοβούλιο να πάρει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν την ιδέα της Μέι για τη διάσωση της καταρρέουσας συμφωνίας του Brexit»,  γράφει ο Guardian.

«Νομίζω ότι αυτό που είδατε χθες το βράδυ ήταν μία πλήρης αποτυχία της βρετανικής διαπραγματευτικής θέσης», σημείωσε ο υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ.

Τέλος, οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία. «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για να σώσουμε τη συμφωνία. Εάν δεν γίνει, θα είναι επειδή δεν θα υπάρχει θέληση στο βρετανικό κοινοβούλιο», σημειώνει ευρωπαίος διπλωμάτης.