«Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία

«Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία

«Αγκάθι» για την ενδεχόμενη τραπεζική ένωση η ανοιχτή αντιπαράθεση Γερμανίας-Γαλλίας για την αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων.

Κατά της στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) των τραπεζών της Ευρωζώνης που θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τον έλεγχο της ευρωστίας τους το 2014 από την ΕΚΤ, φέρεται να τάχθηκε η Γερμανία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση ανέφεραν πως υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο πρώτος ζήτησε να μην υπάρξει καμία αναφορά σε παροχή βοήθειας από τον ΕΜΣ στις τράπεζες στο κοινό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί σήμερα. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τη στήριξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Η Γερμανία έκανε επίσης σαφές ότι δεν θέλει να δανείζει ο ΕΜΣ χρήματα σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτεί την εξυγίανση ή εκκαθάριση ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς ότι δεν επιθυμούμε την αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε πρέπει να έχει μία τελική εντολή για τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στους λαιμούς μας. Είναι απίθανο να έχουμε συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους ο Πιερ Μοσκοβισί.

Διαβάστε ακόμη: Άσμουσεν: Δικλείδες ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το κοινό ανακοινωθέν που σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών θα περιγράφει το σχέδιο δράσης τους μετά τους ελέγχους των τραπεζών το 2014. Ωστόσο, έχουν ανακύψει μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ της Γαλλίας, η οποία θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη, και τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι θα πρέπει να επωμισθεί μεγάλο μέρος του βάρους, εάν οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες στραφούν στον ΕΜΣ.

Πολλοί θεωρούν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη ως κεντρικό στοιχείο για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Νωρίτερα εφέτος, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι το ταμείο διάσωσής τους, ο ΕΜΣ, θα μπορούσε να προσφέρει απευθείας βοήθεια σε τράπεζες και όχι μόνο μέσω των κυβερνήσεων τους. Αυτή είναι μία βασική απαίτηση ορισμένων από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης – της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Γαλλία συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εξαιρέσουμε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ ως τελευταία καταφυγή». Λίγο παραπέρα, ο κ. Σόιμπλε διαφωνούσε, λέγοντας: «Η νομική θέση της Γερμανίας αποκλείει κάτι τέτοιο τώρα. Αυτό είναι πολύ γνωστό. Δεν ξέρω, αν κάποιος το έχει σημειώσει».

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία – Γαλλία: Μια σχέση σε κρίση