Γερμανία – Γαλλία: Μια σχέση σε κρίση

Γερμανία – Γαλλία: Μια σχέση σε κρίση

Η φωτογράφιση που προκαλεί αντιδράσεις και τα νέα οικονομικά στοιχεία επιβράδυνσης των δύο ισχυρών της ΕΕ.

Στον «πάγο» βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ΜΜΕ των δύο χωρών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοινό εξώφυλλο με το οποίο θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή το περιοδικό της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Σε αυτό, όπως φαίνεται στο υλικό που έχει διαρρεύσει, θα απεικονίζονται οι… ηγέτες των δύο χωρών να τρώνε αγκαλιά πρωινό και να πίνουν σαμπάνια. Φυσικά πρόκειται για σωσίες των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ , οι οποίοι επιστρατεύτηκαν από τις δύο εφημερίδες σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η άλλοτε ισχυρή σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίες πλέον διανύουν μια περίοδο παρατεταμένης ψυχρότητας.

Ο τίτλος του περιοδικού και των δύο περιοδικών είναι «Ich liebe dich, moi non plus», δηλαδή «Σ’αγαπώ, εγώ όμως όχι», με το σ’αγαπώ στα γερμανικά, δηλαδή να το λέει η κυρία Μέρκελ και το «εγώ όμως όχι» στα γαλλικά, δηλαδή να το λέει ο κ. Ολάντ. Πριν καν κυκλοφορήσουν τα συγκεκριμένα φύλλα, έχουν κατάφερει να δημιουργήσουν ήδη αρκετές αντιδράσεις, σε μια περίοδο που ο άλλοτε γαλλογερμανικός άξονας των Μέρκελ – Σαρκοζί φαίνεται έτοιμος να σπάσει.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιήσεις από την «Επιτροπή Σοφών» προς την καγκελάριο Μέρκελ

Ενδείξεις επιβράδυνσης των δυο κυριότερων οικονομικών της ευρωζώνης
Πάντως ενδεικτικά της κατάσταση της Ευρωζώνης είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την πορεία τω ν δύο πιο ισχυρών οικονομιών.

Συγκεκριμένα η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας εξανεμίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε. Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013), σβήνοντας τις ενδείξεις αναζωογόνησης από την ανάπτυξή της στο προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1% και η γαλλική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τρία από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η επίδοσή της ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις.

Η Ευρωζώνη ως σύνολο βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) προβλέπεται να δείξουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%.