Όχι της ελληνικής πλευράς σε σκληρό κείμενο Ντάισελμπλουμ

Όχι της ελληνικής πλευράς σε σκληρό κείμενο Ντάισελμπλουμ

Ολοκληρώθηκε με ναυάγιο το Eurogroup – Κυβέρνηση: Μας ζητούν εφαρμογή του Μνημονίου, δεν θα υπάρξει συμφωνία με αυτούς τους όρους. 

Η ελληνική κυβέρνηση δε δέχεται την πρόταση του Ντάισελμπλουμ που δεν έχει σχέση με τη συμφωνία της Πέμπτης ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για υπαναχώρηση των εταίρων στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι κατά την συζήτηση παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

“Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τους όρους που θέτουν ως έχουν αυτή τη στιγμή”, τονίζει η ελληνική πλευρά.

Το περιεχόμενο της πρότασης δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη. Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι αρνητικές όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

«Στο Eurogroup (σ.σ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη) παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη», αναφέρουν συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές. Και προσθέτουν: «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος “έφυγε” από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους».

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Business Insider με τίτλο του «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης και χωρίς συμβιβασμό», τονίζει ότι η σημερινή κρίσιμη συνάντηση θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, ο συντάκτης προβλέπει πως μία πιθανή αποτυχία ενδέχεται να οδηγήσει σε κρίση το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και το τραπεζικό της σύστημα.

Το CNN παραλληλίζει το ελληνικό ζήτημα με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «House Of Cards». Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ενώ η Ευρώπη παίζει σκληρό παιχνίδι.

Τι ζητάει η γερμανική κυβέρνηση

Να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει τις προτάσεις της, τεκμηριωμένες και λεπτομερείς.

Η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι περίμεναν εδώ και μέρες αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και εξέφρασε την ελπίδα να έλθουν στην σημερινή συνεδρίαση. Τόνισε δε ότι η βάση για τις συνομιλίες θα έπρεπε να είναι όσα έχουν συμφωνηθεί και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτά.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος νωρίτερα το πρωί έχε δηλώσει ότι λυπάται για τους Έλληνες διότι έχουν εκλέξει μια κυβέρνηση η οποία φέρεται προς το παρόν ανεύθυνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την θέση της κυβέρνησής του.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος Μαριάνε Κοτέ επισήμανε ότι, αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην ουσία του προγράμματος, θα πρέπει αυτές να εγκριθούν από την γερμανική Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση σε κλίμα αδιεξόδου