ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ

Για «απάνθρωπες πράξεις σε αφάνταστη κλίμακα» από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ κάνουν λόγο οι ερευνητές του ΟΗΕ.

Για άλλη μία φορά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις φρικαλεότητες που διεξάγονται στο Ιράκ όπου το «Ισλαμικό Κράτος» επεκτείνει την παρουσία του.

«Συστηματικές και εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άτομα, ανάμεσα στα οποία και διοικητές, είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις ενέργειες», δήλωσε σήμερα η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά την έναρξη στη Γενεύη έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει αποκαλύπτουν πράξεις απανθρωπιάς σε αφάνταστη κλίμακα. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το διωγμό ο οποίος λαμβάνει χώρα», δήλωσε η Πανσιέρι.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες, έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να αλλαξοπιστήσουν, ενώ έχουν επίσης προβεί σε απαγωγές, σεξουαλικές καταχρήσεις και βασανιστήρια», δήλωσε στο φόρουμ της Γενεύης η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Πανσιέρι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις διώξεις χριστιανών, γεζίντι, σιιτών, Τουρκομάνων και άλλων εθνοτικών ομάδων από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που από τον Ιούνιο έχουν σαρώσει το δυτικό και το βόρειο Ιράκ, εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 1,2 εκατ. Ιρακινούς.

Σύμφωνα με την Πανσιέρι, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους διαπράττουν ωμότητες εναντίον μειονοτήτων που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εκτελέσει κρατουμένους και βομβαρδίσει περιοχές αμάχων, πράξεις που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ενώ τόνισε πως η σύγκρουση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους άμαχους Ιρακινούς, ιδιαίτερα σε γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, επεσήμανε πως τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι τζιχαντιστές. Τουλάχιστον 1.370 άνθρωποι τραυματίσθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, διευκρινίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν την επαρχία Αλ-Άνμπαρ (δυτικό Ιράκ) και ότι είναι δύσκολο να επαληθευθούν στις ζώνες των μαχών ή σε περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο – ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο έκκλησης που απηύθυνε για διεθνή υποστήριξη, πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει βαρβαρότητες εναντίον αμάχων στο Ιράκ, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας μια παγκόσμια απειλή.

«Η γη της αρχαίας Βαβυλώνας δέχεται απειλές πρώτα για την ίδια την ανεξαρτησία της, αποπειρώνται να αλλάξουν τη δημογραφική και πολιτισμική σύνθεσή της», δήλωσε ο υπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι στη διάρκεια έκτακτης συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Το ΙΚΙΛ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) δεν είναι ένα ιρακινό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τα έθνη και δημιουργεί έναν επικείμενο κίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, αψηφά όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αλ Σουντάνι προς το 47μελές αυτό φόρουμ που συνεδριάζει στη Γενεύη.

Τη διεξαγωγή της μονοήμερης συνόδου ζήτησε το Ιράκ με την υποστήριξη συμμάχων περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το φόρουμ αυτό, στο οποίο μετέχουν 47 κράτη, αναμένεται να συμφωνήσει στο αίτημα της Βαγδάτης να σταλεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να ερευνήσει εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από το Ισλαμικό Κράτος και άλλους κατά τη σύγκρουση.

Ανακατάληψη δύο πόλεων από το Ισλαμικό Κράτος
Οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν σήμερα δύο ακόμη πόλεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών και των κούρδων πεσμεργκά, ανακατέλαβαν την πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ στο βόρειο Ιράκ, είπε ένας αξιωματούχος. «Ειδικές δυνάμεις κατάφεραν σήμερα να καθαρίσουν εντελώς τη Σουλεϊμάν Μπεκ από το Ισλαμικό Κράτος. Τα στρατεύματα ύψωσαν την ιρακινή σημαία στο δημαρχείο», δήλωσε ο Σάμπαχ αλ Νούμαν, ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ στον ανεξάρτητο ιστότοπο al Sumaria News.

Η Σουλεϊμάν Μπεκ βρίσκεται κοντά στην Αμερλί, την πόλη όπου ζουν κυρίως σιίτες Τουρκομάνοι και την οποία έθεσαν και πάλι υπό τον έλεγχό τους τα ιρακινά στρατεύματα χθες Κυριακή αφού έσπασαν τη δίμηνη πολιορκία της από τους τζιχαντιστές. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι επισκέφθηκε την Αμερλί σήμερα για να συγχαρεί τις ιρακινές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Iraqiya.

Αφού υπέστησαν σημαντικές ήττες από τους μαχητές του ΙΚ, τα ιρακινά στρατεύματα με την υποστήριξη αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων έχουν τις τελευταίες εβδομάδες περάσει στην αντεπίθεση και έχουν σημειώσει αρκετές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών στα βόρεια.

Οι Κούρδοι πεσμεργκά ανακατέλαβαν σήμερα την πόλη Ζούμαρ, περίπου ένα μήνα αφού την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο. Η Ζούμαρ, που βρίσκεται κοντά σε μια πετρελαιοπηγή, «απελευθερώθηκε πλήρως και τώρα είναι υπό τον έλεγχο των πεσμεργκά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από το «Ισλαμικό Κράτος» και τον Άσαντ

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»