Όλα τα tips για το νέο Instagram και η ετυμηγορία στην «αναμέτρηση» με το Snapchat

Όλα τα tips για το νέο Instagram και η ετυμηγορία στην «αναμέτρηση» με το Snapchat
Photo:

Αυτές είναι οι λειτουργίες που θα απογειώσουν τα Instagram Stories σας και σε τι διαφέρουν με τα Snapchat Stories. 

Το Instagram και τα stories του ήρθαν για να μείνουν. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι πρόκειται για την απάντηση της Facebook (δια του Instagram) στα Snapchat stories που κάνουν θραύση, εν τούτοις, το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: Το Instagram απογειώνεται.

Οι μεγάλες αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ομάδα πίσω από το δημοφιλές μέσο το καλοκαίρι, δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής. Ειδικά σε ότι αφορά τους κύκλους που ασχολούνται με το social media marketing, θεωρήθηκε στην αρχή πολύ κακή κίνηση ότι λάνσαραν καινούργιο logo με νέα χρώματα και ένα αρκετά διαφορετικό user interface.

Μετά όμως από κάθε αναβάθμιση, το Instagram, όπως φαίνεται γίνεται όλο και καλύτερο.

Τι νέο έχει να μας δείξει το Instagram;

Καταρχήν, δίνει πλέον τη δυνατότητα να ζουμάρουμε στις φωτογραφίες. Οποία σύγχυση, κάθε φορά που επηρεασμένοι από το Facebook και παρασυρμένοι από την περιέργειά μας, πατήσαμε δυο φορές στην εικόνα με στόχο να μεγεθυνθεί, λησμονώντας ότι στο Instagram αυτό σημαίνει like;

Στη συνέχεια, άνοιξε τον φάκελο «Πρόχειρα». Αυτό μεταφράζεται ως  λειτουργία αποθήκευσης των εικόνων που θέλουμε να ανεβάσουμε, δεν έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία τους αλλά πρέπει να διακόψουμε τη διαδικασία γιατί για παράδειγμα μας τελειώνει η μπαταρία ή ο χρόνος. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος, οι εικόνες χάνονταν, πλέον με το πάτημα της επιλογής «Αποθήκευση στα πρόχειρα», οι φωτογραφίες αρχειοθετούνται και ανασύρονται από εκεί έχοντας κρατήσει τις προηγούμενες αλλαγές.

Και ύστερα ήρθαν τα Instagram Stories

Στο επάνω μέρος της οθόνης, εμφανίζονται οι λογαριασμοί των χρηστών που ακολουθούμε και οι οποίοι έχουν ανεβάσει κάποια ιστορία. Πατώντας πάνω στα κυκλάκια μπορούμε να δούμε τις φωτογραφίες και τα video που έχουν ανεβάσει. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ανάρτηση αρκεί ένα πάτημα στην οθόνη, αν θέλουμε να πάμε στην επόμενη ιστορία αρκεί ένα σύρσιμο προς τα αριστερά πάνω στην οθόνη ενώ αν θέλουμε να βγούμε τελείως από τα stories, μπορούμε απλά να σύρουμε το δάχτυλό μας προς τα κάτω.

Γνωρίζατε ότι, σε αντίθεση με το snapchat, στο Instagram έχουμε τη δυνατότητα να πάμε και πίσω ώστε να ξαναδούμε μια φωτογραφία;

Χρειάζεται μόνο να πατήσουμε μια φορά πάνω αριστερά στην οθόνη για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ανάρτηση.

Τώρα αν είμαστε εμείς αυτοί που ανεβάζουμε μια φωτογραφία, τα φίλτρα δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά του Snapchat. Επιλέγοντας δεξιά ένα από τα εργαλεία επεξεργασίας, μπορούμε να γράψουμε πάνω στη φωτογραφία, να κολλήσουμε αυτοκόλλητα (emoji’s) ή να ζωγραφίσουμε πάνω στην εικόνα μας και όλα αυτά τα δημιουργήματά μας να τα τοποθετήσουμε σε όποιο σημείο και όπως θέλουμε (πλάγια, οριζόντια, ανάποδα, πάνω – κάτω) στην οθόνη. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο. Ακόμη, μπορεί κανείς να ανεβάσει ως story όποιο πολυμέσο έχει τραβήξει το τελευταίο 24ωρο από την κάμερα του κινητού του και έχει αποθηκευτεί στο κινητό και όχι στο Instagram, σύρωντας με το δάχτυλό του το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω.

Σε άλλα καλά νέα, είναι ευκολότερο να διαπιστώσουν οι χρήστες ποιος έχει δει τα stories τους από ότι είναι στο Snapchat. Στο δεύτερο, μεταφερόμαστε σε άλλη εσωτερική σελίδα που εμπεριέχει τη λίστα των viewers, ενώ στο Instagram η ιστορία μεταφέρεται στο πάνω μέρος της οθόνης όσο στο κάτω εμφανίζονται οι «θεατές» στους οποίους ανατρέχουμε σκρολάροντας. Όλα αυτά, χωρίς να έχουμε μεταφερθεί σε επόμενη σελίδα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απάντησης στην ιστορία, μέσω της οποίας αλληλεπιδρούν οι χρήστες έχοντας μεταφερθεί στα απευθείας- ιδιωτικά μηνύματα.

Έχετε στο Instagram τον προϊστάμενό σας και δεν θέλετε να σας δει σε κάποια ιστορία που αποδεικνύει after office διασκέδαση με το αλκόολ να ρέει ή  ότι έχετε βγάλει σέλφι στο ασανσέρ της εταιρείας;

Κανένα πρόβλημα! Αν κάποιος δεν θέλει να δουν όλοι οι followers του τις ιστορίες του, μπορεί να αποκλείσει μερικούς είτε από όλες (ενεργοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή στις ρυθμίσεις) είτε από μια συγκεκριμένη πατώντας το «x» δίπλα από το όνομά τους. Τα stories, αυτό-καταστρέφονται (διαγράφονται δηλαδή αυτομάτως) 24 ώρες μετά το ανέβασμά τους.

Ο αντίλογος των υποστηρικτών του Snapchat είναι ότι το Instagram, έχει μεν φίλτρα στις εικόνες αλλά δεν έχει τα εφαρμοσμένα προηγμένα φίλτρα με τα σκυλάκια που βγάζουν γλώσσα, αυτά που κάνουν τους χρήστες να μοιάζουν με τη Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μπραντ Πιτ (αντίστοιχα), και αυτά που μετατρέπουν τα πρόσωπα και τις φωνές σε μελισσούλες. Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, το Snapchat, επιτρέπει στους χρήστες να δουν ποιοι έχουν βγάλει φωτογραφία (screen shot) την οθόνη τους ενόσω έβλεπαν την ιστορία και να κρίνουν αναλόγως για το αν θα κάνουν κάτι σχετικά.

Το Instagram, έχει ενσωματώσει ένα φιλικό προς το χρήστη και λειτουργικό τύπου- Snapchat- στην ίδια του την εφαρμογή και κάνει θραύση. Ιδιώτες και εταιρείες το χρησιμοποιούν συχνά και όπως φαίνεται… αποδίδει. Τι θα γίνει όμως, αν όπως διαρρέουν μεγάλα forums, το Instagram βάλει πλαφόν στα Likes που μπορεί να κάνει κανείς; Μήπως θα αυτοκαταστραφεί σαν τα stories του;