Ομπάμα: «Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα εκφοβίσει τις ΗΠΑ»

Ομπάμα: «Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα εκφοβίσει τις ΗΠΑ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως στόχος των ΗΠΑ είναι να πάψει η απειλή των τζιχαντιστών - Ως «ευκαιρία» χαρακτήρισε την εκεχειρία Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος να μην αποτελεί πλέον απειλή», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την δεύτερη αποτρόπαια εκτέλεση Αμερικανού αιχμαλώτου στα χέρια των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο Ταλίν της Εσθονίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αφεθούν να εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.

«Ό,τι κι αν πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτοί οι φονιάδες με τις δολοφονίες αθώων Αμερικανών όπως ο Στίβεν, έχουν ήδη αποτύχει. Απέτυχαν επειδή, όπως και όλος ο κόσμος, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τη βαρβαρότητά τους. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν», είπε ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα.

Καταγγέλλοντας την «φοβερή πράξη βίας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τοτς εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ αποδεικνύονται ήδη αποτελεσματικοί. «Αυτοί που έκαναν το λάθος να βλάψουν Αμερικανούς θα μάθουν ότι δεν ξεχνάμε, ότι φτάνουμε μακριά και ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στην ουκρανική κρίση και στην ενίσχυση της παρουσίας των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, λέγοντας πως οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής -στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είναι σήμερα κράτη-μέλη του NATO και της ΕΕ- προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αξιολογηθεί η συμφωνία εκεχειρίας, η οποία επετεύχθη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι σημαίνει αυτή η εκεχειρία. Είναι μια ευκαιρία, θα δούμε εάν θα υλοποιηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα επεσήμανε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας, χώρας-μέλους του NATO, η οποία εκφράζει φόβους για τις προθέσεις της Ρωσίας την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ μόνη», είπε ο Ομπάμα στο πλευρό του Ίλβες. «Ήλθα κατ’ αρχήν εδώ για να εκφράσω την δέσμευσή μας έναντι της Εσθονίας, μια δέσμευση απαρασάλευτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τη σημασία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, με βάση το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Διαβάστε ακόμη:

Διευκρινήσεις από την Ουκρανία για την «εκεχειρία»

Αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου