Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ

Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ

Καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανέγερση του νέου αρχηγείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Όταν τον Μάιο του 2010 έβαλαν τον ακρογωνιαίο λίθο του, κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να ρίξουν στα θεμέλια μερικά νομίσματα ευρώ, για το καλό. Τελικά, φαίνεται ότι αυτά… «φύτρωσαν». Και με το παραπάνω!

Δύο χρόνια αφότου η κατασκευή του υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί, το 45οροφο νέο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στέκει ακόμη ημιτελές, στη συνοικία Όστεντ της Φρανκφούρτης. Κι από πολυδιαφημισμένο σύμβολο της ισχύος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τείνει πια να εξελιχθεί σε… μνημείο αδιαφάνειας και σπατάλης, την ώρα που η ευρωζώνη ζει στους χαλεπούς καιρούς της αυστηρής λιτότητας και σκληρότατων μνημονίων!

Τρεισήμισι χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την ανέγερσή του, το κόστος του φουτουριστικού αρχιτεκτονικά διπλού ουρανοξύστη έχει «εκτοξευτεί», από τα 500 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, στα 1,15 δις ευρώ! Αλλά η «φούσκα» αυτή, εκτιμούν αναλυτές, θα φθάσει τα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το κτίριο να παραδοθεί, καλώς εχόντων στα τέλη πια του 2014, στους πανίσχυρους ιδιοκτήτες-τραπεζίτες.

Αυτοί παραδόξως έδειχναν να τσιγκουνεύονται εξ αρχής, εγκρίνοντας το 2002 έναν πολύ σφιχτό, μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό για την ανέγερση του κτιρίου. Όπως αναμενόταν, η προσφορά ήταν σχεδόν μηδενική…

Το αποτέλεσμα ήταν η έναρξη των εργασιών να καθυστερήσει για τουλάχιστον εννιά χρόνια, μέχρι να βρεθούν οι εταιρίες που θα αναλάμβαναν την εκτέλεση των ευφάνταστων μεν, πανάκριβων όμως, σε εφαρμογή αρχιτεκτονικών σχεδίων, που είχαν ήδη εγκριθεί μέσω διαγωνισμού κι έφεραν την υπογραφή του Αυστριακού Βολφ Πριξ.

1/3

Διαβάστε ακόμη: H τρόικα στο… «εδώλιο»

Αυτά λίγο-πολύ προβλέπουν την ανέγερση δύο συστραμμένων πύργων, 45 και 43 ορόφων αντιστοίχως, φτιαγμένων από γυαλί κι ατσάλι, με κρεμαστούς κήπους ανάμεσα, γραφεία με εκπληκτική θέα (και τελική αξία στα 600.000 ευρώ έκαστο!), μία τεράστια αίθουσα με γυάλινο θόλο στον 43ο όροφο για τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και τελικό «φινίρισμα» το γραφείο του προέδρου κι ένα πολυτελές γκουρμέ εστιατόριο στην κορυφή, σε ύψος 185 μέτρων.

Τελικά, το… «φίδι από την τρύπα» επελέγη να το βγάλει για λογαριασμό της ΕΚΤ η τεχνική εταιρία Drees & Sommer. Σε αρχικό στάδιο ανέλαβε τη διαγωνιστική διαδικασία και στη συνέχεια επιφορτίστηκε με την επίβλεψη του έργου. Με τη «βούλα» της, λοιπόν, ορίστηκε διαχειρίστρια εταιρία της κατασκευής η Gassmann+Grossmann, η οποία ανήκει σε μία holding με έδρα τη Στουτγάρδη. Και σε αυτήν -όπως αργότερα διαπιστώθηκε- η Drees & Sommer κατέχει 39% μετοχικό πακέτο!

Η καταφανής σύγκρουση συμφερόντων -που μπορούσε με μαθηματική ακρίβεια να οδηγήσει σε υπερκοστολογήσεις- έφθασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, μετά την προσφυγή μίας άλλης εταιρίας που είχε χάσει από την Gassmann+Grossmann στον διαγωνισμό.

1/3

Διαβάστε ακόμη: «ΔΝΤ και ΕΚΤ παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού»

Η διαμάχη -γράφει το Der Spiegel– λύθηκε μόλις στις αρχές του 2013, πλην όμως με διακανονισμό. Προκειμένου να αποφύγει τον διασυρμό, η ΕΚΤ κατέβαλε 300.000 ευρώ στην μηνύτρια εταιρία, που στα «βιβλία» πέρασαν ως ζημίες. Και το θέμα έκλεισε οριστικά, με την υπογραφή μιας συμφωνίας εχεμύθειας και από τα δύο μέρη…

Οι εργασίες στην Όστεντ συνεχίζονταν, εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων. Ενόσω η κατασκευάστρια -νικήτρια έτερου διαγωνισμού- Baresel προχωρούσε με πυρετώδεις ρυθμούς τα έργα, διαπιστώθηκαν διάφορες αστοχίες υλικού και τεχνικές παραβλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, η αφορμή για να τιναχθούν στον αέρα οι σχέσεις της Baresel με την ΕΚΤ ήταν τελικά τα αυξημένα έξοδα πολιτικού μηχανικού (αντί για 20 εκατ. ευρώ πήγαν στα 30 εκατ.).

Η συνεργασία με την Baresel διεκόπη. Η ΕΚΤ κατέληξε σε ένα ακόμη διακανονισμό και μία  συμφωνία εχεμύθειας στα χέρια. Και για να μην χαθεί άλλο λεπτό από τις μακρές πια καθυστερήσεις, το κομμάτι της υπόλοιπης κατασκευής ανατέθηκε, με εξπρές διαδικασίες, στην Züblin AG, θυγατρική του αυστριακού ομίλου Strabag.

Όλως… τυχαίως -επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό- πρόκειται για την ίδια εταιρία που είχε υποβάλει πρώτη απ’ όλους πρόταση για το νέο αρχηγείο της ΕΚΤ. Κι όλως τυχαίως, είχε εξ αρχής κοστολογήσει το έργο στα 1,3 δισ. ευρώ: ακριβώς όσο υπολογίζεται ότι θα είναι τελικά το κόστος…

1/3

Και επ’ αυτού «η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει», αναφέρει το Der Spiegel. Ίσως γιατί τώρα την απασχολεί κάτι πολύ πιο… κραυγαλέο! Προ ημερών, ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι τελικά το νέο αρχηγείο της είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της, τώρα που οι αρμοδιότητές της θα αυξηθούν με την Τραπεζική Ένωση της ευρωζώνης!

Για την ακρίβεια, στο νέο κτίριο εκτιμάται ότι τελικά θα μεταφερθούν μόλις οι μισοί υπάλληλοί της! Όσο για τους υπόλοιπους; Προφανώς θα πρέπει να γίνουν νέοι… υπολογισμοί!

Διαβάστε ακόμη: Εγκρίθηκε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες