H τρόικα στο… «εδώλιο»

H τρόικα στο… «εδώλιο»

Έρευνα των ευρωβουλευτών για τις όχι και τόσο διαφανείς δουλειές των εκπροσώπων των δανειστών.

Τρία χρόνια μετά την συγκρότηση των πρώτων κλιμακίων της τρόικας και την αποστολή τους στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για να «συμβουλεύσουν» τις κυβερνήσεις και να επιβλέψουν την υλοποίηση των προγραμμάτων διάσωσης, γράφει η ιστοσελίδα Euobserver, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να ρίξει φως στην αποστολή αυτών των μη εκλεγμένων αξιωματούχων.

Οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων στο Στρασβούργο συμφώνησαν να αρχίσει επίσημα έρευνα, στα έργα και τις ημέρες τους, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία και την Κύπρο. «Η Τρόικα παίζει ρόλο-κλειδί στην ευρωκρίση και η δουλειά της συνεχίζει να μην είναι διαφανής σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκιγκολντ, ο οποίος φαίνεται ότι είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας.

Διαβάστε επίσης: Στη Λευκωσία η τρόικα για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

Ο Γκιγκολντ εξήγησε ότι η έρευνα θα προχωρήσει με ακροάσεις αξιωματούχων της τρόικας και με παρουσίαση οικονομικών μελετών που αμφισβητούν τις προβλέψεις της, οι οποίες πολλές φορές αποδείχθηκαν λανθασμένες. Η ανεργία, για παράδειγμα είναι πολύ υψηλότερη, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από ότι υπολόγιζαν ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν και στις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου. «Για τον λόγο αυτό» εξηγεί ο Γκιγκολντ, «πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν να γίνει μια συνολική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πως προέκυψαν αυτά τα δραματικά αποτελέσματα. Πρέπει να δούμε προσεκτικά εάν υπήρξαν πιθανές παραβιάσεις των νόμων ή καταχρήσεις».

Οι ευρωβουλευτές από τις διάφορες πολιτικές ομάδες ακόμα διαπραγματεύονται τις παραμέτρους της έρευνας, που χρειάζεται την έγκριση των ηγετών τους και των επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του euobserver, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θέλει να υποβαθμίσει το περιεχόμενο της έρευνας, περιορίζοντας το σε μια παράθεση των «συστάσεων» που έχει κάνει αυτά τα χρόνια η τρόικα στις κυβερνήσεις.

Διαβάστε ακόμη: «ΔΝΤ και ΕΚΤ παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού»

Επικεφαλής της έρευνας θα τεθεί ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Οθμαρ Καράς και ο Σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του από την Γαλλίας, Λιεμ Χοανγκ Νγκοκ. Ένα μέρος αυτής της έρευνας, αναφέρει το δημοσίευμα, πιθανώς να αφορά στην δουλειά των ιδιωτών συμβούλων που έχουν εμπλακεί με την Τρόικα

Στην τελευταία χώρα που πορεύεται με μνημόνιο, στην Κύπρο, έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο δείχνουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ενέκρινε «αμοιβή επιτυχίας» 0,10% επί του συνολικού ποσού ανακεφαλαίωσης των Κυπριακών τραπεζών, για την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Alvarez and Marsal, που έχει αναλάβει να συμβουλεύει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου.

Η αμοιβή υπολογίζεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία, είπαν ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε για τη συμφωνία στην οποία προχώρησε μόνος του ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Πανίκος Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι υποχρεώθηκε να κάνει τη συμφωνία, ενώ οι αρχές άνοιξαν επίσημη έρευνα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί στην αναδιάρθρωση και των ισπανικών τραπεζών…