Όταν η Μέρκελ «άδειασε» τον Σαμαρά για το χρέος

Όταν η Μέρκελ «άδειασε» τον Σαμαρά για το χρέος

«Ο όρος ελάφρυνση του χρέους δεν ακούγεται καλά στα γερμανικά» φέρεται να είχε δηλώσει η Καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το άγνωστο παρασκήνιο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ φέρνει στο φως η Wall Street Journal με δημοσίευμα της.
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση τους πέρυσι την άνοιξη, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός , δεχόμενος πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του για να δώσει τέλος στο καθεστώς διάσωσης, αναζήτησε βοήθεια στη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους.

«Η Μέρκελ ζήτησε από έναν μεταφραστή να της εξηγήσει την φράση debt relief, σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν για την συνάντηση. Στη συνέχεια δήλωσε στον Αν. Σαμαρά: δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά. Ήταν μια αρχική ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει μεγάλη επιείκεια από τους πιστωτές της».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς που αποδείχθηκαν ήδη «υπερβολικές» για την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν δεν συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα δεν θα πάρει τα δάνεια που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμη κι αν ο Αντώνης Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή, οι συγκρούσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, αποδεικνύουν πόσο δύσκολο θα είναι για κάθε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό.

Εάν όμως ο Αντώνης Σαμαράς χάσει τις εκλογές της Κυριακής, η άκαμπτη μηχανική της Ευρώπης θα έχουν γίνει η νέμεσίς του. «Πάντα λέμε στις χώρες σε κρίση να παραμείνουν σε τροχιά, και να συνεχίσουν τις επώδυνες πολιτικές εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ», δηλώνει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. «Αλλά είναι δύσκολο για αυτές. Εμείς προσφέρουμε μόνο το μαστίγιο (χωρίς το καρότο)».

Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης το 2011 ο Αν. Σαμαράς δήλωνε ότι η συμφωνία «οδηγεί σε μόνιμη ασφυξία την ελληνική οικονομια». Αντί να κατηγορεί την κρίση-χρέους για τα σκληρά μέτρα, δήλωνε «είναι το μνημόνιο που θα έχει φέρει πιο κοντά στην χρεοκοπία».

Αλλά αφότου κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο του 2012, ο Αν. Σαμαράς ταξίδεψε στο Βερολίνο για να προσφέρει ένα mea culpa στην Μέρκελ.

«Πρόβαρε για έξι ώρες με τους βοηθούς του στο Hilton Βερολίνου τι θα πει, στη συνέχεια έπεισε την Μέρκελ πως θα εφαρμόσει τα μέτρα. Εκείνη τον στήριξε, παρακάμπτοντας άλλους στο Βερολίνο –συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών της, Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ» αναφέρει το δημοσίευμα.