ΟΤΕ: Τέσσερις στρατηγικοί άξονες για το 2014

ΟΤΕ: Τέσσερις στρατηγικοί άξονες για το 2014

Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα θέσει σε εφαρμογή ο Οργανισμός ώστε να μείνει «πρώτη επιλογή» των πελατών, δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες με δεδομένο ότι περιορίστηκε η ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΤΕ «έχει κατορθώσει να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, με 1,5 δισ. στα ταμεία του, με τις δανειακές υποχρεώσεις το 2014 να ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ  μείωσε τον δανεισμό κατά 2,8 δισ. ευρώ και η μετοχή του από την άνοιξη του 2012 υπεραποδίδει όχι μόνο στο Χ.Α., αλλά συγκριτικά και με τα υπόλοιπα Telcos της Ευρώπης. «Ο ΟΤΕ είναι στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να είναι σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά του. Έχει τα απαραίτητα εφόδια για να χτίσει το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού και εξήγησε πως «Επειδή είμαστε στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξιολόγηση γιατί και η χώρα έχει τοποθετηθεί από τους ξένους οίκους αξιολόγησης σε συγκεκριμένα επίπεδα. Αν ήταν στο εξωτερικό ίσως να είχε υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης ακόμη και από την DT».

Το 2013 ο ΟΤΕ έχασε 210.000 πελάτες, αριθμός μικρότερος συγκριτικά με τις 500.000 που χάνονταν τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή το ADSL διατήρησε τη δυναμική του, ενώ το ΟΤΕ TV διαθέτει σήμερα πάνω από 275.000 συνδρομητές.

Ο κ. Τσαμάζ τοποθετήθηκε και ως προς τον ανταγωνισμό της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει χάσει την ψυχραιμία του, αφού οι ίδιες οι εταιρείες κατέβασαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Ας ελπίσουμε ότι οι ανταγωνιστές θα φανούν πιο λογικοί στην πορεία». Πρόσθεσε ακόμη πως στόχος του Οργανισμού είναι να «αποτελεί την πρώτη επιλογή του πελάτη και να είναι πρωτοπόρος στα δίκτυα νέας γενιάς, αφού επί της ουσίας είναι και ο μόνος που μπορεί να το κάνει».

Τάχθηκε υπέρ του συγκεντρωτισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, υπογραμμίζοντας πως μια αγορά που είναι κατακερματισμένη δεν δουλεύει προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλύτερα η αγορά να είναι συγκεντρωμένη προκειμένου να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις.

Όσο για τη συγχώνευση ΟΤΕ-COSMOTE, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ δήλωσε πως έπρεπε να αλλάξει η κουλτούρα και η στρατηγική του Οργανισμού πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Για το 2014 η στρατηγική θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες: νέες πηγές εσόδων, μετασχηματισμός εμπειρίας, core business και στην εμπειρία του πελάτη.

Για την περίοδο 2014-2016 θα ακολουθηθεί επενδυτικό πλάνο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο θα αφορά σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με την εταιρεία να έχει ως στόχο την παροχή 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50% ως το 2020.

Παράλληλα, εντός της τρέχουσας χρονιάς θα δοθεί έμφαση στο VDSL -η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει περίπου 1000 νέες καμπίνες-και στο 4G, με τον στόχο της πληθυσμιακής κάλυψης να έχει τεθεί για το δεύτερο σε ποσοστό 70%. Στα άμεσα σχέδια είναι και η συμμετοχή στο διαγωνισμό «Σύζευξη ΙΙ» που προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα αναμένεται να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ ήταν κατηγορηματικός στο ερώτημα δημοσιογράφων περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξαγοράς της κυπριακής CYTA λέγοντας πως είναι κάτι που δεν εξετάζεται από τη διοίκηση, όπως επίσης δεν εξετάζεται νέα εθελούσια έξοδος και άμεση έκδοση ομολόγου. «Δεν σκεφτόμαστε άμεσα την έκδοση ομολόγου, εκτός αν πετύχουμε πολύ χαμηλά επιτόκια ώστε να μειώσουμε και το επιτόκιο δανεισμού».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις εξελίξεις στη Ρουμανία και την αλλαγή ονόματος του οργανισμού, ο πρόεδρος του ΟΤΕ διευκρίνισε πως είναι κάτι που έχει συζητηθεί. Από τη στιγμή που οι Ρουμάνοι εμπιστεύονται περισσότερο τις γερμανικές υπηρεσίες και τα αντίστοιχα προϊόντα, ένα διαφορετικό brand ίσως έβρισκε μεγαλύτερη αποδοχή από το ρουμανικό κοινό. «Η διοίκηση της Ρουμανίας έχει εισηγηθεί αλλαγή ονόματος. Η απάντηση θα δοθεί από την Αθήνα και εγώ δεν είμαι καθόλου αρνητικός σε αυτό».

Ως προς την εκκρεμούσα δικαστική διαμάχη μεταξύ Vodafone και Cosmote, η ενημέρωση από τη διοίκηση του ΟΤΕ είναι πως η καινούρια επιτροπή θα επανεξετάσει την υπόθεση χωρίς να έχει δοθεί κάποια καταληκτική ημερομηνία για το πόρισμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τις κινήσεις στις οποίες προέβη στο παρελθόν η διοίκηση με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως ο ΟΤΕ δεν έχει μετανιώσει για τις πωλήσεις των θυγατρικών και του δορυφόρου, διότι έγιναν σε μια εποχή όπου χρειαζόταν κεφάλαια και κανείς δεν τους δάνειζε, και πως χάρη στη συγκεκριμένη στρατηγική ο Οργανισμός βγήκε πιο δυνατός, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που θα μπορούσε.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Μιχάλη Τσαμάζ στον Σωτήρη Δανέζη

Στους 100 πιο επιτυχημένους στις τηλεπικοινωνίες ο Μιχάλης Τσαμάζ

Ενισχύει την παρουσία της στη Ρουμανία η Cosmote

ΟΤΕ, Cosmoste: Διπλή βράβευση για την εξυπηρέτηση πελατών

Αύξηση 6% στον τζίρο της OTEGLOBE