Η Ουκρανία ξύπνησε τον ενεργειακό «εφιάλτη» της Ευρώπης

Η Ουκρανία ξύπνησε τον ενεργειακό «εφιάλτη» της Ευρώπης

Να αλλάξει η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ζητά ο Ομπάμα - Διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου από το Κίεβο κατ' εντολή ΔΝΤ.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις ΗΠΑ για να καλύψει τις μελλοντικές της ανάγκες για ενέργεια, επισήμανε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα προέβλεψε πως όταν υπογραφεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στα δύο μέρη θα γίνει «πολύ πιο εύκολο» η Ουάσινγκτον να χορηγεί άδειες για την εξαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 2015. Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει από μόνη της σκληρές αποφάσεις, επισήμανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ευρώπη συλλογικά θα χρειαστεί να εξετάσει την ενεργειακή της πολιτική και να βρει επιπλέον τρόπους που μπορούν να διαφοροποιήσουν (τους προμηθευτές της) και να επιταχύνουν την ενεργειακή της ανεξαρτησία», επισήμανε ο Ομπάμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως πηγή ενέργειας είναι μία πιθανότητα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν «δυσκολίες και προκλήσεις» στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης και «η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει και αυτή» τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν.

Περίπου το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ το 2011 προήλθε από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο αναμένεται να αποδειχθεί μια «ευλογία», και όχι μόνο για τις ΗΠΑ, διότι θα μειώσει την «εξάρτηση» των Ευρωπαίων από «προβληματικές περιοχές».

Πανάκριβο πλέον το αέριο στην Ουκρανία
Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες κατά περισσότερο από 50% από την 1η Μαΐου και προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η αύξηση αυτή, που δεν θα είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, έγινε βάσει των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στα τελευταία στάδια των συνομιλιών με το ΔΝΤ με στόχο η Ουκρανία να λάβει δάνειο ύψους 15 με 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία
Η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Άμυνας την οποία δεν κατονόμασε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή από το 2016, των ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu – 22M3, καθώς επίσης καταδιωκτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης, όπως και και υποβρυχίων. Ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017. «Η ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη να επιχειρούν στο νότο υπήρχε πάντα, αλλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν εκεί» ανέφερε στο Ιnterfax ο αξιωματούχος αυτός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους εγκαταλείπουν της χερσόνησο της Κριμαίας εγκαταλείποντας τον οπλισμό τους ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων περίπου οι μισοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία αυτομόλησαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Διαβάστε ακόμη: 

Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»

Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια

Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη η Ρωσία που χρησιμοποιεί την ισχύ της