Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»

Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμβούλευσε την Ε.Ε. να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ δεν απέκλεισε το  ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Η Ελβετία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και δεν θα επιβάλει, προς το παρόν, κυρώσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας. Οι ελβετικές αρχές θα φροντίσουν πάντως να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα χρησιμοποιηθεί από τρίτους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις αυτές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν στο μέλλον μέτρα παρόμοια με αυτά των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον σε βάρος της Ρωσίας.

Από το Βέλγιο όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έστειλε εκ νέου μήνυμα στη Ρωσία πως σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης στην Ουκρανία, «οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες και η Ρωσία είναι μόνη της».

Ο κόσμος είναι «πιο σίγουρος και πιο δίκαιος όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα της συνέντευξης Τύπου και επεσήμανε πως η Μόσχα «έκανε έναν λάθος υπολογισμό, πιστεύοντας ότι μπορεί να στριμώξει “στη γωνία” τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση αποδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές από όπου προμηθεύεται ενέργεια», καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο για την Ευρώπη να εξετάσει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους καθώς και το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να της παράσχουν επιπλέον ενέργεια», είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με την Ευρώπη το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, στην περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει περαιτέρω στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι συντονιζόμαστε γύρω από το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον, βαθύτερων κυρώσεων, αν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω επεμβάσεις στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι η ενέργεια είναι προφανώς ένα κεντρικό σημείο των προσπαθειών μας και πρέπει να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά», είπε ο Ομπάμα.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη μείωση των δαπανών για την άμυνα κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται να έχει τακτική παρουσία στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είναι ευάλωτες απέναντι στη Ρωσία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι δωρεάν», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Ως προς την σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπεύει να διασφαλίσει ότι αυτή δεν θα μειώσει τα υπάρχοντα ενεργειακά και καταναλωτικά πρότυπα, όπως φοβούνται πολλοί επικριτές της συμφωνίας. «Πολεμώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας και ως πρόεδρος για να ενισχύσω την προστασία των καταναλωτών. Δεν σκοπεύω να υπογράψω ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μειώσει την προστασία αυτή. Πολεμώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας και πολεμώ και αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και άρα δεν θα με ενδιέφερε να υπογράψω μια συμφωνία εμπορίου που θα εξασθενίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια

Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη η Ρωσία που χρησιμοποιεί την ισχύ της

Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»