Παγκόσμιος συναγερμός: Η Β. Κορέα έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή

Παγκόσμιος συναγερμός: Η Β. Κορέα έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή
epa05412132 (FILE) An undated file picture made available by North's Korean Central News Agency (KCNA) shows North Korean leader Kim Jong-un (C) guiding a joint drill of military units at an undisclosed location in North Korea. According to media reports on 07 July 2016, quoting a statement of the US Treasury, the North Korean leader has been put for the first time on the US sanction blacklist over his series of alleged human rights abuses, including other 10 top officials. EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT

Την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης κατά σειρά πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ.

Την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη χώρα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας πλέον είναι δυνατή η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Τζέφρι Λιούις ένας ειδικός του Middlebury Institute of International Studies, προσθέτοντας ότι «οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν “σοβαρές συνέπειες.”

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε την ετοιμότητά του προκειμένου να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα και ν’ ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα

«Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αυτοκαταστροφική» πρόκληση της Βόρειας Κορέας

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.