Panama Papers: Στη λίστα και 400 Έλληνες με 223 offshore

Panama Papers: Στη λίστα και 400 Έλληνες με 223 offshore

Νέες αποκαλύψεις από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Συνεχίζοντας στον δρόμο των αποκαλύψεων που ξεκίνησε με τα «Panama Papers», η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων με… αποδείξεις και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους.

Στις νέες λίστες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές, καθώς από τις σχεδόν 214.000 offshore εταιρίες, οι 223 σχετίζονται με την Ελλάδα. Συνολικά 400 άτομα σχετίζονται με τις εταιρίες αυτές, ενώ στα νέα στοιχεία που ανέβηκαν στο διαδίκτυο υπάρχουν 77 μεσάζοντες (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και περισσότερες από 313 διευθύνσεις, κυρίως στην Αθήνα.

Όλα αυτά μπορεί να τα βρει κανείς αν μπει στη διεύθυνση offshoreleaks.icij.org και πληκτρολογήσει τη λέξη Greece.

Αντίστοιχα εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα για την Κύπρο. Η λέξη Cyprus βγάζει 6.374 offshore εταιρείες, 3.678 δικαιούχους-στελέχη εταιρειών, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, οι περισσότερες σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Σημειώνεται πάντως ότι το γεγονός πως τα ονόματα κάποιων βρίσκονται στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει πως έχουν, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, έχουν κάνει κάτι παράνομο.

Η σύσταση offshore εταιριών σε φορολογικούς “παραδείσους” είναι νόμιμη σε πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου.