Παραμένει η διαχείριση social media το «επάγγελμα του μέλλοντος»;

Παραμένει η διαχείριση social media το «επάγγελμα του μέλλοντος»;

Οι θέσεις των διαχειριστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώνονται, όμως οι εταιρείες εξακολουθούν να βασίζουν τα κέρδη τους σε αυτά.

του Ράιαν Χολμς 

Την περασμένη χρονιά, το Κολλέγιο New England καλωσόρισε τους πρώτους φοιτητές στο πρόγραμμα σπουδών «Ψηφιακά και Κοινωνικά Μέσα». Από τα πρώτα του είδους του, το πρόγραμμα σπουδών διάρκειας δύο ετών περιλαμβάνει από ψυχολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι ψηφιακό μάρκετινγκ – και στόχος του είναι η εκπαίδευση  της νέας γενιάς διαχειριστών των social media στη νέα αγορά.

Το αν η θέση αυτή θα υφίσταται ύστερα από μερικά χρόνια όταν θα αποφοιτήσουν, όμως, είναι άγνωστο. Αν και διαφημίζονταν ως «το νέο μεγάλο επάγγελμα», οι θέσεις εργασίας στα social media φανερώνουν μια πτώση του κλάδου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Indeed.com. Οι νέες θέσεις εργασίας στο αντικείμενο «διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης» σημείωσε πτώση 50% πέρυσι, μια δραματική μείωση σε σχέση με την αύξηση των τελευταίων ετών που ήταν αλματώδης.

Όμως μην διαγράψετε το επάγγελμα αυτό ακόμα από το βιογραφικό σας.

Διαβάστε ακόμη: Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing

Πίσω από τη μείωση στις θέσεις των διαχειριστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρήση των μέσων, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου και πρώην διαχειριστές. Παρότι κάποτε τα social media απαιτούσαν τη διαχείριση από κάποιον ειδικό, το Facebook, το Twitter και άλλοι ιστότοποι γίνονται σιγά σιγά κοινό κτήμα.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για συνειδητοποιημένους ως προς τα social media υποψηφίους στον κλάδο – από τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών», λέει στο Quartz η Έιμι Κρόου, διευθύντρια επικοινωνίας του Indeed.

Τα στατιστικά στοιχεία ενισχύουν τα λεγόμενά της. Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει 13πλάσιος αριθμός θέσεων εργασίας στο Indeed που έχει ως αντικείμενο κάποιας μορφής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Βλέπουμε αυτή τη ζήτηση να απλώνεται σε πολλά επίπεδα, από διοικητικούς βοηθούς μέχρι αντιπροέδρους», εξηγεί η Κρόου.

Ο συντάκτης του Buzzfeed Ρομπ Φίσμαν, που κάποτε ήταν διαχειριστής κοινωνικών δικτύων για την Huffington Post  συμφωνεί: «Όπου και αν μιλήσεις στο χώρο των μίντια θα ακούσεις ότι το αντικείμενο της διαχείρισης των social media δεν είναι δευτερεύουσα ενασχόληση, αλλά αποτελεί τη βασική στρατηγική», γράφει. «Η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα μόνο άτομο δεν έχει πλέον νόημα».

Παρότι τα σχόλια αυτά αφορούν κυρίως τον κλάδο της ενημέρωσης, οι ίδιες αλλαγές συντελούνται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε αστέρες των social media

Μια πρόσφατη αναφορά από την McKinsey τονίζει τη συλλογική αξία από την επέκταση της χρήσης των social media στις εταιρείες και την κοστολογεί στα 1,3 τρισ. δολάρια από οφέλη βελτιωμένης παραγωγικότητας και ικανοποίησης των πελατών.

Οι ομάδες εξυπηρέτησης πελατών σε πολλές εταιρείες κάνουν ήδη χρήση των social media, συχνά λόγω ανάγκης. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές χρησιμοποιούν είτε Facebook είτε Twitter για να απευθυνθούν στις εταιρείες για παράπονα και ερωτήσεις, σύμφωνα με την αναφορά του 2012 της Nielsen για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ταυτόχρονα οι ομάδες πωλήσεων στρέφονται στο Twitter, το LinkedIn και άλλα εργαλεία για να μελετήσουν καλύτερα τις προτιμήσεις του κοινού. Την περασμένη χρονιά η ΙΒΜ σημείωσε 400% αύξηση στις πωλήσεις κάνοντας χρήση αυτών των εργαλείων.

Για τους παλιούς εργαζόμενους τα social media συχνά είναι παρανοημένα και υποχρησιμοποιούνται. Ακόμα και όσοι είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα πρέπει να εκπαιδευτούν για να κάνουν χρήση των εργαλείων αυτών σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Ο επαγγελματικός χώρος απαιτεί από τους εργαζόμενους να έχουν ικανότητες και να ξέρουν να χρησιμοποιούν τα social media επαγγελματικά, με ολοκληρωμένο και στρατηγικό τρόπο», λέει ο Ουίλιαμ Ουάρντ, που διδάσκει ένα δημοφιλές μάθημα πάνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Syracuse. «Η χρήση τους για την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα εντολές του Social Media Marketing