Patrick Dixon: Φέρνει το μέλλον στη σκηνή του ReTech Innovation Challenge!

Patrick Dixon: Φέρνει το μέλλον στη σκηνή του ReTech Innovation Challenge!

Ένας από τους κορυφαίους ομιλητές παγκοσμίως σε θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού καινοτομίας της Lamda Development.

Ο Patrick Dixon σίγουρα μόνο απαρατήρητος δεν περνάει στη σκηνή. Έντονα εκφραστικός, «προκλητικός» και διασκεδαστικός, όπως περιγράφει τον εαυτό του, έχει καταφέρει να χαρακτηριστεί ως ένας από τους 20 πιο επιδραστικούς εν ζωή στοχαστές επιχειρηματικών θεμάτων της εποχής μας από το Thinkers 50.  Aυτή την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα για να συμμετέχει ως βασικός ομιλητής στο μεγάλο event της Lamda Development, με το οποίο κορυφώνεται ο διαγωνισμός καινοτομίας ReTech Innovation Challenge και θα μιλήσει, ανάμεσα σε άλλα, για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στη μετεξέλιξη της αγοράς του retail.

Από το 1987 ο Patrick έχει γράψει 15 βιβλία, έχει προχωρήσει σε πολλές δημοσιεύσεις, έχει κάνει παρουσιάσεις σε περισσότερες από 60 χώρες και έχει φιλοξενηθεί σαν βασικός ομιλητής σε μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά και σε τηλεοπτικά προγράμματα. Αυτό που πραγματικά είναι εντυπωσιακό σαν στοιχείο είναι ότι περίπου 500.000 αναφορές υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη δουλειά του.

Πρόεδρος της Global Change Ltd, μιας εταιρείας αναπτυξιακής στρατηγικής και πρόβλεψης, φέρει τον τίτλο «Futurist Keynote Speaker», γιατί του αρέσει να προβλέπει το μέλλον. ‘Η μάλλον καλύτερα να προετοιμάζει ηγέτες, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων, για το τι θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια με βάση τις παγκόσμιες τάσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και το ρίσκο που συνεπάγονται οι συνεχείς αλλαγές που βιώνουμε στην εποχή μας. Άλλωστε έχει ήδη εργαστεί ως σύμβουλος για περισσότερες από 400 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους και αποτελεσματικότερους ομιλητές στον κόσμο σε θέματα που σχετίζονται με τη μελλοντική επιχειρηματική επιτυχία.

Για τη συμμετοχή του στον μεγάλο τελικό του ReTech Innovation Challenge την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου έχει ετοιμάσει μια μοναδική παρουσίαση. Συνηθίζει να ερευνά τη γνώμη κάθε ακροατηρίου με επιτόπιες «άτυπες δημοσκοπήσεις» και εξετάζει με προσοχή αυτό που σκέφτονται οι παρευρισκόμενοι ως προς τις μελλοντικές προκλήσεις. Περπατάει μέσα στην αίθουσα και εμπλέκεται προσωπικά με το ακροατήριο. Οι περισσότερες παρουσιάσεις έχουν τον χαρακτήρα εναρκτήριας ομιλίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για ό,τι ακολουθεί στη συνέχεια του event.

O ίδιος ο διαγωνισμός του δίνει «τροφή», καθώς η Lamda Development με σύνθημα «Εδώ Καινοτομούμε!» ανοίγει τις πόρτες των μεγαλύτερων εμπορικών κέντρων της προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι καταστηματάρχες και οι επισκέπτες με τις νέες τεχνολογίες, που αναπτύσσουν νέοι Έλληνες επιχειρηματίες.

Σχολιάζοντας το πώς μεταβάλλει η τεχνολογία το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική συμπεριφορά στις μέρες μας, επισημαίνει τον ρόλο του διαδικτύου.

«Το διαδίκτυο καθιστά τους πελάτες πολύ ανυπόμονους. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Μπορείτε να χάσετε εύκολα το 75% των πωλήσεών σας εάν έχετε μια αργή ιστοσελίδα. Οι παγκόσμιες πωλήσεις στο διαδίκτυο θα ανέλθουν σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, από περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, κυρίως μέσω κινητών συσκευών. Η Amazon είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο, με πωλήσεις ύψους 232 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Πάνω από το 30% όλων των αγορών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τα είδη παντοπωλείου, πραγματοποιείται ήδη μέσω διαδικτύου, και αυτό αυξάνεται κατά 10% ετησίως, κυρίως μέσω κινητών συσκευών. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνεται κατά 30% ετησίως στην Ασία. Όλα αυτά τα νούμερα λένε πολλά για το μέλλον της λιανικής πώλησης στην Ελλάδα» αναφέρει.

Για τον Patrick Dixon, δεν υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ μεταξύ αγορών μέσω διαδικτύου ή εκτός διαδικτύου – οι δύο αυτοί τρόποι συγχωνεύονται σε έναν. Ήδη, στην Ελλάδα δαπανώνται 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διαδικτύου, κυρίως σε παπούτσια, ρούχα και ηλεκτρονικές συσκευές – πρόκειται για πάνω από το 3% της συνολικής οικονομίας, και το 25% αυτής της δαπάνης πραγματοποιείται μέσω smartphone.

«Κάποιος που στέκεται στο κατάστημά σας στην Αθήνα πιθανότατα επισκέπτεται ταυτόχρονα την ιστοσελίδα του ανταγωνιστή σας. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα αποτελέσουν μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή για το παραδοσιακό λιανεμπόριο στην Ελλάδα, σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες ή τις χαμηλού κόστους αποθήκες. Τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να γίνουν πλήρεις προορισμοί αναψυχής – προσφέροντας εμπειρίες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, φαγητό κλπ. – για να ανταγωνιστούν το διαδίκτυο» συμπληρώνει.

Προβλέπει παράλληλα ότι οι μεγάλες αλυσίδες θα κυριαρχήσουν στην ανάπτυξη της λιανικής σε όλες τις ελληνικές πόλεις, τόσο στα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης όσο και στο διαδίκτυο. «Σε πολλές χώρες της ΕΕ, το 70% όλης της καταναλωτικής δαπάνης στον κλάδο της λιανικής συγκεντρώνεται ήδη σε τέσσερις ή πέντε αλυσίδες, και σε ολόκληρη την ΕΕ το 50% όλων των πωλήσεων τροφίμων πραγματοποιείται σε δέκα μόνο αλυσίδες. Οι εθνικοί πόλεμοι τιμών θα γίνουν περιφερειακοί πόλεμοι τιμών».

Το FortuneGreece.com ως βασικός χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού ReTech Innovation Challenge θα συναντήσει τον κορυφαίο ομιλητή και θα σας μεταφέρει τις προβλέψεις που θα μοιραστεί με το ελληνικό κοινό.

Πάρτε μια γεύση από τον τρόπο ο Patrick Dixon κινείται στη σκηνή: