Οι πενήντα αποχρώσεις του μάρκετινγκ

Οι πενήντα αποχρώσεις του μάρκετινγκ

Πώς εταιρείες, άσχετες με το «50 Αποχρώσεις του Γκρι», εκμεταλλεύονται το ντελίριο ενθουσιασμού για την ταινία για να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία ταινία με κυρίως σεξουαλικό θέμα βγαίνει στους κινηματογράφους. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτή χαρακτηρίζεται mainstream και δεν περιορίζεται στο περιθώριο του σινεφίλ κοινού όπως συνέβη παλαιότερα με το «Henry and June» ή πιο πρόσφατα με τη «Ζωή της Αντέλ».

Αυτές τις μέρες βλέπει κανείς γύρω συνεχώς αναφορές στο βιβλίο -που έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατ. αντίτυπα- και στην ταινία που ήδη προβάλλεται. Ειδικά στις ΗΠΑ είναι καταιγιστικές. Δεν είναι μόνο ότι η Ομοσπονδία Συνταξιούχων κυκλοφόρησε για τα μέλη της έναν κατάλογο αγορών για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου βασισμένο στα «αξεσουάρ» της ταινίας. Είναι και το Wal-Mart, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στον κόσμο, που προσφέρει στους πελάτες της ένα καλάθι με όνομα «Fifty Shades of Grey: Gourmet Gift Basket» το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, χειροπέδες, ένα κουτί δεμένο με σχοινί, ένα αφρόλουτρο και κεριά.

Η εταιρεία Vermont Teddy Bear δημιουργεί αρκουδάκια για κάθε επέτειο και περίσταση. Δεν θα άφηνε, λοιπόν, την ευκαιρία να προσφέρει το Fifty Shades of Grey Bear, έναν αρκούδο ντυμένο με κοστούμι ο οποίος κρατά ένα ζευγάρι χειροπέδες και μία μάσκα.

Το κατάστημα καλλυντικών και αξεσουάρ Macy’s κυκλοφόρησε μια σειρά βερνικιού νυχιών με όνομα Fifty Shades of Grey, με αποχρώσεις που έχουν ονόματα όπως My Silk Tie και Cement the Deal.

Τα διάσημα γλυκά και μπισκότα από το Eleni’s New York απέκτησαν μία ακόμα εκδοχή: τη Sweet Surrender Cookie Collection σε σχήματα αντικειμένων που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία, όπως η γραβάτα που χρησιμοποιείται ως… δεσμά.

Στο πολυκατάστημα Sears στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε ένα κολιέ σε σχήμα χειροπέδας και με το όνομα «50 Shades of Grey’ Inspired Freedom Handcuff Dangle Bead» από την εταιρεία κοσμημάτων Bling Jewelry

Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, η Target, έχει δύο εκδοχές: μία για τους «καθώς πρέπει», που περιλαμβάνει το αφρόλουτρο Fifty Shades of Grey Sensual Sweet Sensation Bath Oil, και μία για τους τολμηρούς που λέγεται «Fifty Shades of Grey Yours and Mine Adult Vibrating Love Ring». Ένα δαχτυλίδι για άντρες που… δεν φοριέται στο δάχτυλο.