Ποια είναι η startup που «μάγεψε» τη Google

Ποια είναι η startup που «μάγεψε» τη Google

Γιατί η Google χρηματοδότησε με μισό δισ. δολάρια τη μυστηριώδη εταιρεία και τι συναρπαστικό περιμένουμε από αυτήν στο μέλλον.

Κανείς δεν ξέρει με τι ακριβώς ασχολείται η Magic Leap η εταιρεία που τον περασμένο Φεβρουάριο πέτυχε χρηματοδότηση $50 εκατ. υποσχόμενη να φτιάξει κάτι ανάμεσα σε αισθητηριακή αντιληπτικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα, computer vision και φορετή τεχνολογία.

Πριν από λίγες μέρες η Magic Leap ανακοίνωσε πως πέτυχε χρηματοδότηση 542 εκατ. δολαρίων με κύριο χρηματοδότη την Google. Σκοπός, μεταξύ άλλων, να κατασκευάσει μια τεχνολογία που θα εμφανίζει ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο. Δεν θα είναι με κάσκα, δεν θα είναι mobile computing, δεν θα είναι καν επαυξημένη πραγματικότητα. Θα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών και, σύμφωνα με τους ιδρυτές, «θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν, ψωνίζουν, μελετούν, μοιράζονται και διασκεδάζουν».

Τι ακριβώς θέλει να κάνει η Google με όλα αυτά; Η εύκολη απάντηση είναι πως θέλει να ενσωματώσει κάποια από τα συμπεράσματα στα προβληματικά Google Glass. Με λίγη σκέψη, όμως, έρχονται στην επιφάνεια άλλες εκδοχές. Μήπως θα είναι ένας φακός επαφής; Θα είναι χρήσιμο σε επαγγελματίες ή θα είναι εργαλείο ψυχαγωγίας; Και, εν τέλει, η πορεία της Magic Leap είναι μάλλον ασύμβατη με το μονοπάτι που έχει επιλέξει η Google για το Glass, ενώ δείχνει πιο συμβατή με εφαρμογές όπως το YouTube ή τα παιχνίδια. Αλλά αυτά είναι μόνο υποθέσεις.

Αναλυτές επισημαίνουν με ενδιαφέρον πως η επένδυση δεν έρχεται από τους επενδυτικούς βραχίονες της Google (Google Ventures, Google Capital κ.λπ.) αλλά από την ίδια τη Google Inc., τον ίδιο φορέα που επενδύει και σχεδιάζει projects σαν τα αερόστατα που θα φέρουν Internet σε όλον τον πλανήτη. Η νοοτροπία της είναι πως δεν υπάρχουν όρια, πως η περιέργεια είναι αρετή και η αβεβαιότητα καλό πράγμα.

Τέλος υπάρχει και η εκδοχή η Google να «διαισθάνθηκε» πως κάτι μεγάλο κυοφορείται στη Magic Leap, να μην έχει ιδέα τι ακριβώς είναι αυτό και πώς θα το αξιοποιήσει, αλλά έχει την πολυτέλεια να επενδύσει απλώς επειδή μπορεί και επειδή θέλει να είναι σε απόσταση βολής από οτιδήποτε πρωτοποριακό γεννηθεί εκεί. Αν το μέλλον μας είναι όλο και περισσότερο ψηφιακό, ποιος άλλος είναι καλύτερα προετοιμασμένος να του δώσει μορφή;