Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ηγετών;

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ηγετών;

Δείτε τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους ηγέτες των εταιρειών της λίστας Fortune 500.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να έχεις αναλάβει ηγετικές ευθύνες στο παρελθόν και το να είσαι ένας πραγματικός ηγέτης είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η Λέσλι Πρατς, κλινική ψυχολόγος, αξιολόγησε εκατοντάδες υποψήφιους για ηγετικές θέσεις μάνατζερ σε εταιρείες της λίστας Fortune 500 ώστε να προβλέψει ποιοι θα επιτύχουν σε αυτούς τους ηγετικούς ρόλους και ποιοι όχι. Στο νέο της βιβλίο «Looks Good On Paper», αναλύει το χαρακτηριστικό εκείνο που θεωρεί απαραίτητο για κάθε πετυχημένο ηγέτη.

Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις αναποδιές και τις δυσκολίες, τονίζει η Πρατς. Με άλλα λόγια, είναι σε θέση να προσαρμόζονται δημιουργικά και αποτελεσματικά στις προκλήσεις και στις αλλαγές. Μια τέτοια προσωπικότητα μπορεί και συνέρχεται γρήγορα από τις όποιες αποτυχίες, ανοίγεται στους ανθρώπους γύρω της, και έχει επίγνωση των κινήτρων, των ισχυρών σημείων και των αδυναμιών της. Και στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε, αυτή η ιδιότητα είναι κρίσιμη για κάθε ηγέτη.

Ένα από τα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει σωστά τις δυσκολίες είναι ο ναρκισσισμός. Τα αυτάρεσκα στελέχη νοιώθουν την ανάγκη να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ιδιαίτερους, και αντίστοιχα αναπτύσσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα γι’ αυτούς και τους οργανισμούς που διοικούν. Αντίθετα, όσοι έχουν την ιδιότητα που συστήνει η Πρατς έχουν αυτογνωσία και είναι ανοιχτοί σε άλλες απόψεις.

«Η ικανότητα ενεργούς αντιμετώπισης έχει να κάνει με την ικανότητα θέασης και διαχείρισης των συμπεριφορών μας, και επιλογής εκείνης της συμπεριφοράς που είναι κάθε φορά η πιο αποτελεσματική για τη συγκεκριμένη συγκυρία».

Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι που είναι και ιδιαίτερα ικανοί στην ενεργή αντιμετώπιση δυσχερειών;

Η Πρατς μνημονεύει την CEO της PepsiCo, Ίντρα Νόοϊ. Η συγκεκριμένη μάνατζερ ανέφερε πρόσφατα την αδυναμία της να επιτύχει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην υπόλοιπη καθημερινή ζωή, και η Πρατς δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις επισημάνσεις της Νόοϊ.

«Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίζουμε ενεργά τις δυσκολίες είναι να αντιλαμβανόμαστε με ακρίβεια την πραγματικότητα», επισημαίνει η Πρατς. «Φαινόταν πολύ ανοιχτή και ικανή να παραδεχτεί ότι υπήρχε μια σύγκρουση και ότι οι γυναίκες καλούνται να κάνουν μια επιλογή κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα σημάδι ενεργούς αντιμετώπισης».

Διαβάστε ακόμη:

Επιτυχία ανεξαρτήτως ηλικίας

Πως αντιμετωπίζουν οι ηγέτες τις σκληρές κριτικές;

Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε στους υπαλλήλους σας