Ποιο μοντέλο της Apple θα πουληθεί ακριβότερα από το τελευταίο iPhone;

Ποιο μοντέλο της Apple θα πουληθεί ακριβότερα από το τελευταίο iPhone;

Η τιμή του ξεκινάει στα 300.000 δολάρια.

Ενώ οι περισσότεροι φανς της Apple επικεντρώθηκαν στην αποκάλυψη των νέων iPhone και του νέου Apple Watch, οι πιο παλιοί φανς περιμένουν με ανυπομονησία την 25η Σεπτεμβρίου. Και τι θα γίνει τότε; Η ζωντανή μετάδοση της δημοπρασίας ενός υπολογιστή Apple-1 στη Βοστώνη. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα προϊόντα που έφτιαξε η εταιρεία και ένα από τα σπανιότερα αντικείμενα που κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως είναι φυσικό, η τιμή του αναμένεται να φτάσει πολύ ψηλά, δηλαδή περίπου στα 300.000 δολάρια.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι και μια χαμηλή εκτίμηση. Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s σημειώνει ότι περίπου 50 υπολογιστές Apple-1 υπάρχουν ακόμα, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στο Μουσείο Τέχνης Smithsonian. Αυτό κάνει την εν λόγω δημοπρασία ένα ακόμα πιο σημαντικό γεγονός.

Τον προηγούμενο Ιούνιο, ένας υπολογιστής Apple-1 πουλήθηκε έναντι 355.000 δολαρίων, πάλι σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Το 2016, ένας πουλήθηκε για την τιμή-ρεκόρ των 815.000 δολαρίων. Και το 2014, το Μουσείο Henry Ford αγόρασε έναν σε εξαιρετική κατάσταση έναντι 905.000 δολαρίων.

Ο Apple-1 δεν θεωρείται υπολογιστής με βάση τα σημερινά δεδομένα. Για παράδειγμα, ο εξοπλισμός του δεν συμπεριλάμβανε καν πληκτρολόγιο ή οθόνη. Ήταν σε γενικές γραμμές απλά μια ηλεκτρονική πλακέτα. Αλλά εκείνη την εποχή, ήταν μεταξύ των πρώτων υπολογιστών που έφταναν στα χέρια των καταναλωτών «συναρμολογημένοι». Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο υπολογιστή μοναδικό, είναι ότι λειτουργεί ακόμα και δεν έχει τροποποιηθεί.

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στη μια το μεσημέρι ώρα Αμερικής.