Ποιος είναι τελικά ο πρίγκιπας Κάρολος;

Ποιος είναι τελικά ο πρίγκιπας Κάρολος;

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου παραμένει ένας «άγνωστος» για πολλούς από τους υπηκόους του.

Είναι ο πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, κι όμως, πολλοί είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως ο πρίγκιπας Κάρολος δεν πρόκειται ποτέ να φορέσει το βασιλικό στέμμα. Τα τελευταία χρόνια χαμογελάει περισσότερο, ωστόσο για τους περισσότερους Βρετανούς υπηκόους του, παραμένει ακόμη ένα μεγάλο «μυστήριο».

Η Κάθριν Μέιερ, διευθύντρια του αμερικανικού περιοδικού Time, επιχειρεί μέσα από την έρευνά της να ρίξει «φως» στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του Βρετανού βασιλικού διαδόχου.

Ύστερα από μήνες έρευνας σχετικά με τον 64χρονο πρίγκιπα της Ουαλίας σε μια από τις λιγοστές φορές που κάποιος αποκτά πρόσβαση στον ίδιο, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 βοηθούς του, φίλους και βιογράφους του, η Μέιερ έγραψε ένα εκτενές αφιέρωμα για τον διάδοχο του θρόνου στο περιοδικό.

Σε ένα άρθρο της που συνοδεύει το αφιέρωμα και παρουσιάζει την προσωπική της άποψη για τον πρίγκιπα, η Μέιερ αποπειράται να καταρρίψει την επικρατούσα άποψη ότι ο Κάρολος ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Μέιερ, το πάθος του πρίγκιπα Καρόλου είναι το φιλανθρωπικό του έργο και θέλει να κάνει όσο περισσότερο είναι δυνατόν προτού γίνει βασιλιάς, όταν -σύμφωνα με τα λόγια ενός συνεργάτη του- πρόκειται για εκείνον να κλείσουν «οι πύλες της φυλακής».

Διαβάστε ακόμη: Πρόβα «στέμματος» για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

«Αυτή δεν είναι η άποψη του πρίγκιπα της Ουαλίας και δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε αυτόν, καθώς δεν είπε αυτά τα λόγια. Ο πρίγκιπας έχοντας αίσθηση του καθήκοντος υποστηρίζει την βασίλισσα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του και πάντοτε εκτελεί εν παραλλήλω τα επίσημα καθήκοντά του και το φιλανθρωπικό του έργο», απάντησε σήμερα στο δημοσίευμα της Μέιερ εκπρόσωπος του Μπάκινγχαμ.

Η Μέιερ, ωστόσο, φρόντισε να διευκρινίσει τί ακριβώς εννοούσε με δηλώσεις που έκανε στο BBC, λέγοντας ότι η φράση αυτή παρερμηνεύτηκε: «Αναφερόταν στην όλο και μεγαλύτερη έλλειψη χρόνου που έχει. Ο ίδιος δεν λέει ουδόλως ότι δεν θέλει να είναι βασιλιάς και κανείς στον βασιλικό οίκο δεν το λέει αυτό».

Ο Κάρολος, επίσης, εμφανίζεται απογοητευμένος από το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν τον καταλαβαίνει, ούτε τον εμπιστεύεται πάντα. Απολαμβάνει, όμως, την παρουσία της συζύγου του Καμίλα και του νεογέννητου εγγονού του πρίγκιπα Γεωργίου, «που είναι και όλη η ουσία του πράγματος».

Στο προφίλ της Μέιερ αποκαλύπτονται ακόμη άγνωστες πτυχές της ζωής του πρίγκιπα, μεταξύ των οποίων ότι μαζεύει τα δάχτυλα των ποδιών του μέσα στα παπούτσια του για να μείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια βαρετών ομιλιών…

Αναφέρεται επίσης αυτό που είχε πει αστειευόμενη η ηθοποιός και παλιά φίλη του πρίγκιπα, Έμμα Τόμσον, ότι το να χορεύει κανείς με τον Κάρολο είναι «καλύτερο από το σεξ».

Η Μέιερ επισημαίνει ότι από τότε που η 87χρονη βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να αποσύρεται από την άσκηση των επισήμων υποχρεώσεών της και ο Κάρολος να αναλαμβάνει περισσότερα, ο πρίγκιπας αποδέχεται «χωρίς χαρά» αυτά τα επιπρόσθετα καθήκοντα.

Στο προφίλ υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Κάρολος πιστεύει στη μοναρχία ως μια δύναμη του καλού, αλλά αποδέχεται ότι οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν την αξία του θεσμού.

Στο ιδιαίτερα θετικό για τον πρίγκιπα άρθρο αυτό, η Μέιερ επισημαίνει ότι ο Κάρολος ίδρυσε περισσότερες από 50 φιλανθρωπικές οργανώσεις, συγκέντρωσε 224 εκατομμύρια στερλίνες γι’αυτές εντός των 12 μηνών που προηγήθηκαν του Μαρτίου του 2013 και ότι «η ναυαρχίδα» του, το Prince’s Trust, έχει βοηθήσει 650.000 νέους ανθρώπους στη Βρετανία κατά το πέρας των ετών.

Διαβάστε ακόμη: Γουίλιαμ και Κέιτ σπάνε το βασιλικό εμπάργκο