Ποιος θα είναι ο νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς

Ποιος θα είναι ο νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στην αρένα» οι κύριοι Α. Θωμόπουλος και Χρ. Παπαδόπουλος, περιμένουν τι θα αποφασίσει το κρίσιμο ΔΣ. Σημαντικός και ο ρόλος του ΤΧΣ.

Της Λίλυς Σπυροπούλου

Όλα αναμένεται να κριθούν σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, για το θέμα της εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου. “Στην αρένα” οι κύριοι Α. Θωμόπουλος και Χρ. Παπαδόπουλος, περιμένουν τι θα αποφασίσει το κρίσιμο ΔΣ. Σημαντικός και ο ρόλος του ΤΧΣ.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να αναδειχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, που θα κληθεί να επιλέξει νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση, καθώς , θεωρητικά, είναι η τελευταία και η οριστική για την ανάθεση καθηκόντων σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Είναι παραπάνω από σαφές ότι αν δεν προκύψει σήμερα οριστική απόφαση, οι εξελίξεις θα είναι περίπλοκες…

Τα δύο πρόσωπα που “μονομαχούν” για τη θέση, ο Άνθιμος Θωμόπουλος και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, περιμένουν με τη σειρά τους, τις “βουλές ” του Διοικητικού Συμβουλίου που αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Γ. Χατζηνικολάου.

Δεν πρόκειται για απλή τυπική συνεδρίαση. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και το παρασκήνιο έντονο. Εξ ου και το πιθανότερο είναι η συνεδρίαση να λάβει μαραθώνιο χαρακτήρα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα πρέπει να κλείσει πλέον σήμερα, οριστικοποιώντας ένα διοικητικό σχήμα που αναζητείται από τις αρχές του καλοκαιριού.

Για άλλη μια φορά, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος τυγχάνει της επιλογής του μεγαλοεπενδυτή στην Τράπεζα Πειραιώς, J. Paulson, ο οποίος έχει τουλάχιστον το 10% της Πειραιώς. Παρασκηνιακές πληροφορίες μεταφέρουν την προτίμηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, στο πρόσωπο του κ. Χρ. Παπαδόπουλου, που προέρχεται από τη Standard Chartered και ο οποίος είχε προταθεί για την ίδια θέση το φετινό καλοκαίρι, αλλά “κόπηκε” με παρέμβαση του  SSM…

Το αποτέλεσμα της κρισιμότατης αυτής συνεδρίασης θα έχει πολλές ερμηνείες και θα σηματοδοτήσει και τις επόμενες κινήσεις, όχι μόνο στον Όμιλο Πειραιώς – που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος συστημικός όμιλος στην Ελλάδα – αλλά και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Διότι απηχεί τη δύναμη και την προσπάθεια ελέγχου εκ μέρους των ξένων μετόχων – που η συμβολή τους βέβαια κρίθηκε πολύτιμη  την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης – αλλά και το θεσμικό ρόλο του Ταμείου (ΤΧΣ) στην έγκριση και την αποδοχή ή μη, μελών των τραπεζών που εποπτεύει.

Πηγή: News247