«Πιθανό ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων κάθε 15 ημέρες»

«Πιθανό ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων κάθε 15 ημέρες»

Οι φόβοι για τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και η νέα «γραμμή» Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι σε συνεχές παραλήρημα το τελευταίο καιρό…με δηλώσεις του που αμφισβητούν τις συνθήκες και είναι απειλητικές ως προς την Ελλάδα.

Μιλώντας την Κυριακή σε κομματικό συνέδριο στην επαρχιακή πόλη της Σακάρια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας ότι «εκείνοι που πρέπει να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, ας κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία».

«Εκείνοι που κάνουν δηλώσεις μεγαλύτερες από το μπόι τους, θα πρέπει να διαβάσουν ένα καλό ιστορικό βιβλίο και όχι παραμύθια. Θα πρέπει να διαβάσουν καλά πώς σώθηκαν από το να γίνουν “σαλαμούρα” στα πεδία των μαχών στον Σαγγάριο, και πώς αναγκάστηκαν να φύγουν από αυτό το μέρος, αφού τους πέταξαν στη θάλασσα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, είπε πως «δεν στοχεύουμε σε εδάφη άλλων χωρών, δεν προσεγγίζουμε κανέναν με εχθρότητα, αλλά η αξία της φιλίας της Τουρκίας γίνεται κατανοητή σε εκείνους όταν την χάσουν».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα» , έμπειροι παρατηρητές σχολιάζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις διεκδικήσεις της.

Προσθέτουν δε ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι τα περιστατικά του Έβρου και των Ιμίων συνέβησαν επειδή η Τουρκία πιέζεται λόγω των επιχειρήσεων στο Αφρίν κατά των Κούρδων της Συρίας και έχει αποφασίσει να εξάγει τα προβλήματα εις δυσμάς. Οι παρατηρητές αυτοί επιμένουν ότι η τουρκική συμπεριφορά καθοδηγείται από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η ξεκάθαρη επιδίωξη της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στο μέτωπο των υδρογονανθράκων. Ο δεύτερος είναι η βαθιά εθνικιστική στροφή τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα κάποια αχτίδα αλλαγής.

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά δεν θα είναι έκπληξη να έχουμε ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων κάθε 15 ημέρες» επισημαίνει ανώτερη διπλωματική πηγή.