Πώς έχτισε την τεράστια περιουσία του ο Έλληνας ομογενής Άλεκ Γκόρης

Πώς έχτισε την τεράστια περιουσία του ο Έλληνας ομογενής Άλεκ Γκόρης

Ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκε μεταξύ των δέκα πλουσιότερων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο.

 

Οι εξαγορές θα έλεγε κανείς ότι είναι το “forte” του, και όχι άδικα, αφού χάρη σε αυτές κατάφερε να δημιουργήσει μια περιουσία που τον κατατάσσει στο «πάνθεον» με τους 10 πλουσιότερους Έλληνες του κόσμου της λίστας του περιοδικού Forbes. Ο λόγος για τον επιχειρηματία -επενδυτή Άλεκ Γκόρη, γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους ως έναν άνθρωπο που ειδικεύεται σε τομείς που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, τη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη και την παροχή υπηρεσιών.

Ο Έλληνας ομογενής είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της The Gores Group, όμιλο τον οποίο “έστησε” το 1987 και μέσα σε τρεις δεκαετίες κατόρθωσε να τον μετατρέψει σε ηγετική εταιρεία επενδύσεων. Στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται 110 εταιρείες που αποτιμώνται σήμερα στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ενασχόληση με το επιχειρείν και τις επενδύσεις φαίνεται να αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση» αφού τόσο ο Άλεκ όσο και ο αδερφός του Τομ φέρουν τον τίτλο του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου. Ο Τομ Γκόρης κρατά τα ηνία της Platinum Equity, έχει υπό την εποπτεία του περισσότερες από 25 επιχειρήσεις και η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός το 2011 όταν εξαγόρασε την ομάδα του NBA, Detroit Pistons.

Ο Άλεκ και ο Τομ γεννήθηκαν στη Ναζαρέτ του Ισραήλ σε μια καθολική οικογένεια, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Λιβανέζα. Το όνειρο ξεκίνησε όταν η οικογένεια Γκόρη μετανάστευσε μαζί με τα έξι παιδιά της στις   Ηνωμένες Πολιτείες το 1968, με τον Άλεκ να έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το εμπόριο ως εργαζόμενος στο  μαγαζί του θείου του, όπου έβαζε τα ψώνια των πελατών σε σακούλες.

Δίχως να γνωρίζει μια λέξη από Αγγλικά πήγε σχολείο στο Μίσιγκαν και στη συνέχεια πήρε πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Western Michigan University.

Το 1978 ήταν σταθμός στην επαγγελματική του καριέρα αφού προέβη στην ίδρυση της τεχνολογικής εταιρείας Executive Business Systems. Μέχρι το 1986 η εταιρεία απασχολούσε πάνω από 200 άτομα και εξαγοράστηκε από την CONTEL για περίπου $ 2 εκατομμύρια. Σχεδόν μετά από μια δεκαετία ακολούθησε η ίδρυση της The Gores Group, μιας εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Άλεκ είναι μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gores Capital Partners III. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος και Διευθυντής της Gores Holdings, η οποία πλέον δραστηριοποιείται με την επωνυμία Hostess Brands. Έχει εργαστεί ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην General Motors, ως διευθυντικό στέλεχος στην GTG PC Investments, ενώ έχει ασκήσει καθήκοντα Διευθυντή στον όμιλο Dovre, στην εταιρεία Proha καθώς και στην Artemis International Solutions Corporation.